Book review, movie criticism

Thursday, October 11, 2018

Milad Alami, The Charmer (Με διαβατήριο τη γοητεία, 2017)


Milad Alami, The Charmer (Με διαβατήριο τη γοητεία, 2017)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Ο ιρανοδανός Μιλάντ Αλαμί έχει κερδίσει κάμποσα βραβεία, μαζί και αυτό του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, σε διάφορα φεστιβάλ.
  Έχω δηλώσει φαν του ιρανικού κινηματογράφου, και πρέπει να διευκρινίσω εδώ ότι επίσης με ενδιαφέρει και ο κινηματογράφος των ιρανών της διασποράς, ακόμη και αν οι ταινίες που γυρίζουν δεν αναφέρονται άμεσα στην πατρίδα τους, όπως για παράδειγμα ο ιρανοαμερικανός Ramin Bahrani του οποίου έχω δει όλες τις ταινίες του και ο ιρανοσουηδός Babak Najafi (οι σκανδιναυικές χώρες διαβάζω στο ενημερωτικό σημείωμα της εταιρείας διανομής είναι αγαπημένος προορισμός των ιρανών), του οποίου έχω δει τις τρεις από τις τέσσερις ταινίες. Επίσης με ενδιαφέρουν και οι ταινίες μη ιρανών σκηνοθετών που έχουν όμως ως θέμα το ιράν.
  Πιθανόν ο Αλαμί με την ταινία αυτή να εκδραματίζει και δικά του προβλήματα και διλήμματα.
  Ο ήρωάς του έχει φύγει από το ιράν και εργάζεται στη Δανία σαν μεταφορέας. Στέλνει χρήματα στην οικογένειά του. Αργότερα μαθαίνουμε ότι υπάρχει και μια γυναίκα εκεί, υποθέτουμε η αρραβωνιαστικιά του. Πότε επί τέλους θα τακτοποιηθεί οριστικά για να την πάρει μαζί του; Έχει κουραστεί να περιμένει.  
  Η άδεια παραμονής του τελειώνει. Πώς να την ανανεώσει; Γοητευτικός νέος, σκέφτεται τον εύκολο τρόπο: να παντρευτεί μια δανέζα. Έχει κάνει κάποιες σχέσεις, αλλά δεν του έκατσαν. Σε δυο προκάλεσε προβλήματα, το ένα μάλιστα μοιραίο, που θα δώσει μια δραματική τροπή στην πλοκή. Η γνωριμία του με μια ιρανοδανέζα, η σχέση του με την οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, φαίνεται ότι θα του λύσει το πρόβλημα. Όμως αυτός την ερωτεύεται, πράγμα που οδηγεί σε περιπλοκές. Στο τέλος θα βρεθούμε στη μεγάλη ανατροπή.  
  Μετανάστευση, έρωτας, οικογένεια, είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται η ταινία, μια ταινία που δεν πρέπει να χάσετε. Τόσο η σκηνοθεσία όσο και η ερμηνεία των δύο νεαρών ιρανών στο ρόλο τους είναι εξαιρετικές.


No comments: