Book review, movie criticism

Sunday, October 28, 2018

Albert Hughes, Alpha (2018)


Albert Hughes, Alpha (2018)

  Εξακολουθεί να παίζεται στους κινηματογράφους.
  Η σπάνις μαζί με την αξία χρήσης καθορίζουν την τιμή ενός προϊόντος. Ο αέρας έχει τη μεγαλύτερη αξία χρήσης όμως καθώς είναι άφθονος δεν πουλιέται. Ακολουθεί το νερό, που όμως πουλιέται. Άφθονο και αυτό, η τιμή του είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με την αξία χρήσης του. Χωρίς φαγητό μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος για πάρα πολλές μέρες, χωρίς νερό δεν μπορεί. Το αλουμίνιο, σπάνιο παλιά, ήταν πανάκριβο. Μόνο οι βασιλιάδες μπορούσαν να έχουν αλουμινένια σκεύη. Τώρα είναι πάμφθηνο. Οι κουνενοί που είχαμε στο δημοτικό και μας έβαζαν το γάλα της Ούνρα ήταν από αλουμίνιο. Τα διαμάντια είναι σπάνια, όμως σαν αξία χρήσης έχουν μόνο την επίδειξη (άντε, τα χρησιμοποιούν και οι τζαμάδες). Μια χαρά κάνουμε και χωρίς τα διαμάντια, δεν θα ξοδέψω όμως τις οικονομίες μου (που λέει ο λόγος) για να αποκτήσω έστω και ένα, μπορώ να τις διαθέσω αλλού, σε προϊόντα που έχουν μεγαλύτερη αξία χρήσης για μένα, όπως π.χ. οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι (έχω κάπου 80Τ) για τους οποίους με κοροϊδεύει ο γιος μου.
  Το «Άλφα» έχει υψηλή τιμή γιατί, εκτός από την αξία χρήσης (σε όλους αρέσει το θέμα, η φιλία ενός λύκου και ενός νεαρού) υπάρχει και η σπάνις: δεν έχω δει άλλη ταινία της οποίας η πλοκή να διαδραματίζεται πριν είκοσι χιλιετηρίδες. Βέβαια στη βικιπαίδεια διαβάζω ότι υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες στην ταινία, όπως για παράδειγμα οι ενδυματολογικές, όμως υπάρχουν και αρκετά στοιχεία που αναπαριστούν την εποχή.
  Οι λύκοι του επιτίθενται, μόλις που προλαβαίνει να ανέβει σε ένα δένδρο. Είναι άλλωστε και αρκετά τραυματισμένος. Με το πόδι του κλωτσάει τον λύκο που τον έχει αρπάξει από το πόδι ενώ ήταν έτοιμος να φτάσει στην κορυφή. Ο λύκος γκρεμοτσακίζεται και τραυματίζεται θανάσιμα. Το κοπάδι περιμένει ώρες μήπως κατέβει ο νεαρός, στο τέλος αποχωρεί αποθαρρημένο. Φυσικά τον τραυματισμένο σύντροφό τους θα τον παρατήσουν.
  Ο νεαρός θα τον περιμαζέψει και θα τον περιποιηθεί, αν και κάποια στιγμή του λέει «Δεν σε έχω συγχωρέσει ακόμα». Όμως έκανε πολύ καλά, γιατί ο λύκος του έσωσε δυο φορές τη ζωή. Βέβαια του έσωσε και ο ίδιος άλλη μια φορά τη δική του, όταν εξαντλημένος δεν μπορούσε να προχωρήσει πια. Τον κουβαλούσε σηκωτό. Και έβρισκαν και οι δυο τροφή.
  Τα κατάφερε να φτάσει στον καταυλισμό του;
  Και σπόιλερ να μην κάνω έχετε μαντέψει.
  Πολύ καλή ταινία, αξίζει να τη δείτε όσοι δεν την έχετε δει.
  Θυμήθηκα τώρα ότι πρέπει να διαβάσω και το «The call of the wild» του Τζακ Λόντον. Θυμάμαι ότι είχα δει την ταινία και μου άρεσε. Ένας άνθρωπος και ένας λύκος και εκεί. Θυμάμαι και τον «Μόγλη» του Κίπλινγκ, αμυδρά, σε κλασικό εικονογραφημένο. Αν μου πέσει στα χέρια μου θα το ξαναδιαβάσω και αυτό.

 

No comments: