Book review, movie criticism

Saturday, October 20, 2018

Jean-Luc Godard, 2 ou 3 choses que je sais d’ elle (1967)


Jean-Luc Godard, 2 ou 3 choses que je sais d’ elle (1967)

  Η κριτική αυτή οφείλει πολλά στα σχόλια για τον Godard που έκανε ο Γιάννης ο Καραμπίτσος στο Σχολείο του Σινεμά στο σεμινάριο της σκηνοθεσίας.
  Ο Γκοντάρ ήταν το ιερό τέρας του κινηματογράφου, ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του γαλλικού Νέου Κύματος, στα φοιτητικά μου χρόνια. Όλες του τις ταινίες εκείνης της εποχής πιστεύω ότι τις έχω δει.
  Ξαναείδα και το «Δυο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν».
  Σ’ αυτή την ταινία ο Γκοντάρ δεν αφηγείται μια ιστορία, αφηγείται επεισόδια, σε πολλά από τα οποία κεντρικό πρόσωπο είναι η Juliette, μια κοπέλα που την παράτησαν δυο αγαπημένοι αφού πρώτα έκανε δυο παιδιά μαζί τους. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να εκδίδεται για να ζήσει. Τελικά κάποιος την παντρεύτηκε, όμως λίγο μετά την ώθησε πάλι στην πορνεία.
  Ο Γκοντάρ εδώ φιλοσοφεί. Και επειδή δεν μπορεί να γράψει βιβλίο φιλοσοφίας (ή κοινωνιολογίας, ή πολιτικής) παρουσιάζει επεισόδια και εικόνες σχολιάζοντας, είτε μέσω των προσώπων του έργου είτε με φωνή voice over (στη βικιπαίδεια, διαβάζω τώρα, μιλάει ο ίδιος). Ο πόλεμος του Βιετνάμ είναι συχνά το θέμα των σχολίων αυτών. Ακόμη παρουσιάζει μέρος εξωφύλλων βιβλίων των εκδόσεων Gallimard πολιτικού κ. ά. περιεχομένου στα οποία εμπεριέχεται συνήθως μέρος του τίτλου. Τα θυμάμαι, γιατί δυο τρία τα είχα αγοράσει φοιτητής. Και βέβαια παρουσιάζει επεισόδια αυτοτελή, με μακριές σεκάνς, κυρίως προς το τέλος της ταινίας, χαρακτηριστικά ενός κλίματος, μιας νοοτροπίας και μιας στάσης των ανθρώπων εκείνης της εποχής.
  Ο Γκοντάρ κάνει το επαναστατικό βήμα να κοιτάζει ο ήρωας την κάμερα, δηλαδή τον θεατή, και να του μιλάει. Αυτό δημιουργεί ένα αποστασιοποιητικό εφέ (δάσκαλός του ο Μπρεχτ). Ο Γκοντάρ θέλει ο θεατής να σκέπτεται και να σχολιάζει τα συμβαίνοντα στην ταινία και όχι να ταυτίζεται ή να συμπάσχει με τους ήρωες. Όμως το πιο χαρακτηριστικό αποστασιοποιητικό εφέ το κάνει με την ηρωίδα του. Στην αρχή της ταινίας μας παρουσιάζει τη Μαρίνα Βλαντί η οποία μας δίνει με ένα σύντομο βιογραφικό της, λέγοντας ότι θα παίξει το ρόλο της Juliette.  
  Πρόσεξα τα λίγο λοξά μάτια της Βλαντί. Ρωσικής καταγωγής, σίγουρα κάποιος μακρινός της πρόγονος θα ήταν τάταρος.  

No comments: