Book review, movie criticism

Wednesday, October 3, 2018

Kenji Mizoguchi 1.1925 Song of Home (Furusato no Uta)


Kenji Mizoguchi 1.1925 Song of Home (Furusato no Uta)


  Έχω δει όλες τις ταινίες του Γιασουτζίρο Όζου, τις σωζόμενες εννοείται, και ήθελα να κάνω ανάρτηση με μια εκτενή εισαγωγή αφού διαβάσω κάποια βιβλία. Θα γίνει, ελπίζω, κάποια στιγμή. Ήθελα να κάνω το ίδιο και με τον Κέντζι Μιτζογκούτσι, αλλά δεν βλέπω να έχω χρόνο, και έτσι αποφάσισα τελικά αντί να κάνω συνολική ανάρτηση να αναρτώ για κάθε μια ταινία του που βλέπω, πηγαίνοντας με τη σειρά που γυρίστηκαν. Αυτή εδώ είναι η πρώτη του Μιτζογκούτσι και έγραψα γι’ αυτή πέρυσι το Νοέμβρη.  

  Το έργο «Τραγούδι της πατρίδας» είναι η πιο παλιά σωζόμενη ταινία του Κέντζι Μιτζογκούτσι. Είναι παραγγελιά του Υπουργείου Εκπαίδευσης, και έχει σαν στόχο να αποθαρρύνει τη μεγάλη ροή του αγροτικού πληθυσμού στην πρωτεύουσα αποτρέποντας έτσι την ερήμωση της υπαίθρου, πράγμα που θα δημιουργούσε μεγάλο διατροφικό πρόβλημα.
  Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Naotaro Sakuda, ένας χαρισματικός νεαρός που όμως λόγω φτώχειας ο πατέρας του δεν μπόρεσε να τον στείλει στην πρωτεύουσα να σπουδάσει (το όνειρό του ήταν να γίνει γεωπόνος), αλλά έμεινε στο χωριό δουλεύοντας ως αμαξάς. Ο συμμαθητής και φίλος του Junichi Okamoto του οποίου ο πατέρας είναι πλούσιος έχει πάει για σπουδές στο Τόκιο. Επιστρέφοντας στο χωριό ξανασμίγουν οι δυο φίλοι.
   Ένας άλλος συμμαθητής τους που κι αυτός σπουδάζει στο Τόκιο, θέλοντας να προπαγανδίσει τη ζωή της πρωτεύουσας ανοίγει μια λέσχη όπου διδάσκονται καινούριοι χοροί και ακούγεται μοντέρνα μουσική τζαζ. Τρέχουν όλοι.
  Μια κοπέλα εγκαταλείπει τη μητέρα της για να πάει να ζήσει στο Τόκιο. Της αφήνει ένα σημείωμα. Η ζωή στο χωριό δεν της αρέσει καθόλου.  
  Σε μια εκδρομή ο Naotaro Saguda σώζει ένα κοριτσάκι από βέβαιο πνιγμό. Αργότερα ο πατέρας του, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, προσφέρεται να του καλύψει τις σπουδές του στο Τόκιο. Ο Ναοτάρο αρνείται. Και τι θα γίνει η χώρα αν όλοι τρέξουν στην πρωτεύουσα;  Όχι, θα μείνει εδώ και θα προσπαθήσει να γίνει ένας καλός αγρότης.
  Φιλότιμη προσπάθεια, αλλά έχει τις αντιφάσεις της. Ο Ναοτάρο θα μπορούσε να δεχθεί την προσφορά, να πάει να σπουδάσει γεωπόνος που ήθελε και να επιστρέψει μετά στο χωριό του. Σίγουρα με τις γνώσεις που θα είχε αποκτήσει θα γινόταν πολύ καλύτερος αγρότης.
  Άλλη αντίφαση: δεν εργάζεται ως αγρότης αλλά ως αμαξάς. Είσαι τυχερός που είσαι αυτοαπασχολούμενος, του λέγει ο φίλος της, εν μέρει για παρηγοριά που δεν κατάφερε να τους ακολουθήσει στο Τόκιο. Αν όντως είχε τόση μέριμνα να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια της γης δεν θα εργαζόταν ως αμαξάς αλλά ως αγρότης.   

  Μπορείτε να δείτε την ταινία στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.


No comments: