Book review, movie criticism

Thursday, October 18, 2018

Hirokazu Koreeda, The third murder (Το τρίτο έγκλημα, 2017)


Hirokazu Koreeda, The third murder (Το τρίτο έγκλημα, 2017)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Με ενθουσίασε τόσο ο Κορέεντα ώστε με αφορμή το ότι θα προβληθεί προσεχώς και η τελευταία του ταινία «Shoplifters», βραβευμένη στις Κάννες, αποφάσισα να τον δω πακέτο, δηλαδή να δω όλες τις ταινίες του. Έχω δει ήδη το «Πατέρας και γιος», ταινία που μου συνέστησε θερμά ο Iρανός φίλος μου Hoji Fred, καθώς και τις δυο πρώτες του.
  Το συγκλονιστικό τέλος μου θύμισε το τέλος της ταινίας του Ιρανού Vahid Jalilvand «Περίπτωση συνείδησης» (παίζεται ακόμη στους κινηματογράφους). Σ’ αυτήν ένα μεγάλο μέρος της πλοκής διαδραματίζεται σε ένα νοσοκομείο. Εδώ, σε μια φυλακή. Βλέπουμε συχνά τη συνομιλία του δικηγόρου υπεράσπισης με τον κατηγορούμενο.
  Ο κατηγορούμενος έχει ομολογήσει την ενοχή του. Ο δικηγόρος προσπαθεί να αποφύγει την ποινή του θανάτου για τον πελάτη του ψάχνοντας για ελαφρυντικά. Υπάρχουν;
  Και θα βρεθούμε μπροστά σε αλλεπάλληλες αποκαλύψεις, μυστικά και ψέματα, ανατροπές που δημιουργούν την αφηγηματική αναμονή ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.
  Με έξυπνο τρόπο ο Κορέεντα προσωπογραφεί τους ήρωές του, κάνοντας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την πλοκή. Επίσης στις σκηνές διαλόγου που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και πληκτικές παρά το ενδιαφέρον του περιεχομένου τους, εναλλάσσει τα σαμ κόντρα σαμ με αντίστροφες εσωτερικές. Όμως έχει και μια άλλη επινόηση: παίρνει προφίλ το ένα πρόσωπο ενώ το άλλο αντικαθρεπτίζεται, πάλι προφίλ, στο διαχωριστικό τζάμι.
  Μην τη χάσετε.


No comments: