Book review, movie criticism

Thursday, August 1, 2019

John Herzfeld, Σχέδιο απόδρασης: προσωπική υπόθεση (Escape plan: The extractors, 2019)


John Herzfeld, Σχέδιο απόδρασης: προσωπική υπόθεση (Escape plan: The extractors, 2019)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Στη βικιπαίδεια το έργο χαρακτηρίζεται prison, action, thriller. Πρώτη φορά βλέπω κατηγορία prison, φυλακή.
  Επίσης πρώτη φορά ακούω για ιδιωτικές φυλακές. Ψάχνοντας στο google βλέπω ότι πράγματι υπάρχουν.
  Ένας ιδιοκτήτης μιας τέτοιας φυλακής τη χάνει από τον συνέταιρό του. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο συνέταιρος της φέρνει του συνέταιρού του και γίνεται απόλυτος κύριος της επιχείρησης. Ξέρω μια τέτοια περίπτωση, που οι συνέταιροι μάλιστα ήταν δίδυμοι.  
  Υπήρξαν πολλά άλλα δεν κατάλαβα. Πολλές φορές δεν προλάβαινα να διαβάσω ολόκληρους τους υπότιτλους, αλλά ίσως φταίει και η ηλικία, καθώς και το γεγονός ότι δεν είμαι ιδιαίτερα λάτρης των θρίλερ. Πάντως αυτό που με ενδιέφερε ήταν να ξεχωρίσω τους καλούς από τους κακούς, κάτι που έγινε αρκετά γρήγορα.
  Οι κακοί απήγαγαν την κόρη ενός κινέζου, του Τζανγκ. Ήθελαν να αποσπάσουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που κράτησε πέντε χρόνια, αλλά και χρήματα. Ένας από τους νεαρούς που απήχθησαν μαζί της έχει πρόσβαση στα αρχεία, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κομπιούτερ.
  Ο Συλβέστερ Σταλόνε, από την πλευρά των καλών, θα αναλάβει να την ελευθερώσει. Μαζί του θα είναι και ο σωματοφύλακας της κοπέλας, που είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της, και κάποιοι άλλοι. Θα εντοπίσουν πού βρίσκεται η φυλακή (κάπου στη Λιθουανία) και θα σπεύσουν. Θα βρουν το αδύνατο σημείο από όπου θα εισχωρήσουν. Και η ταινία εξελίσσεται σε ένα κλειστοφοβικό θρίλερ, με όλα τα επεισόδια να λαμβάνουν χώρα σε υπονόμους, σκοτεινούς διαδρόμους και ημιφωτισμένες αίθουσες. Θα πέσουν αρκετές σφαίρες, άφθονο μπουνίδι και κονγκ φου, και βέβαια θα υπάρξουν και κάμποσοι νεκροί. Ένας από τους νεκρούς θα είναι και η φιλενάδα του Σταλόνε. Ο λόγος που της έκοψε τον λαιμό ο κακός; Η ζήλεια, γιατί ήταν λέει μαζί του.
  Μου αρέσουν τα έργα εκδίκησης. Αυτό το έργο δεν είναι έργο εκδίκησης, όμως το επεισόδιο της εκδίκησης μου άρεσε ιδιαίτερα, καθώς ήταν οφθαλμόν αντί οφθαλμού. Ο Σταλόνε του έκοψε τον λαιμό για να νιώσει, του λέει πριν του τον κόψει, πώς ένιωσε η κοπέλα του.
  Το ειδύλλιο του σωματοφύλακα και της κόρης του Τζανγκ είναι γεγονός (μοτίβο του σταχτοπούτου) αφού αυτός την ελευθέρωσε. Ο πατέρας, στο τέλος της ταινίας, φαίνεται να έχει αντιρρήσεις, αλλά αυτοί τον γράφουνε κανονικά.
  Μου άρεσε πολύ η Malese Jow στο ρόλο της απαχθείσας κοπέλας. Και ο Σιλβέστερ Σταλόνε, παρά τα χρονάκια του, πολύ πειστικός σαν ο δυναμικός αρχηγός της αποστολής διάσωσης.
  Μου άρεσε επίσης η ταινία για τις κινέζικες ατάκες που είχε, τις πιο μικρές από τις οποίες μπόρεσα να τις καταλάβω.  

No comments: