Book review, movie criticism

Thursday, August 1, 2019

Li Hanxiang, The magnificent concubine (杨贵妃, 1962)

Li Hanxiang, The magnificent concubine (杨贵, 1962)


  Μετά τον γιαπωνέζο Kenji Mizoguchi ο κινέζος (από το Χονγκ Κονγκ) Λι Χανσιάνγκ γυρίζει στα στούντιο των Shaw Brothers την ιστορία της άτυχης παλλακίδας.
  Η ταινία μοιάζει περισσότερο με ένα μουσικό μελόδραμα με τραγούδια και χορούς, αλλά και κάποιες σκηνές μάχης. Ο Li Hanxiang παρουσιάζει τα βασικά επεισόδια που οδήγησαν στον απαγχονισμό της, με ένα επί πλέον: Η Yang Guifei (ο κινέζικος τίτλος της ταινίας), ζηλεύοντας που ο αυτοκράτορας πήγε με μια άλλη παλλακίδα, κάνει μια φοβερή σκηνή. Ο αυτοκράτορας οργίζεται και την στέλνει πίσω στο σπίτι των γονιών της. Μετανιώνει όμως, αλλά αυτή ανένδοτη, δεν επιστρέφει. Υποχωρεί μόνο όταν έρχεται και την παίρνει ο έμπιστος αυλικός του.
   Τα βασικά αυτά επεισόδια είναι η εξέγερση ενός στρατηγού, η φυγή του αυτοκράτορα σε μια άλλη πόλη και η οργή των στρατιωτών. Τους είχαν δώσει μερίδες πείνας, και σε συνδυασμό με την αντιπάθεια για την οικογένεια Yang, που λόγω της παλλακίδας είχαν αναρριχηθεί σε υψηλές θέσεις και ήσαν διεφθαρμένοι, καταδιώκουν και σκοτώνουν τον πρωθυπουργό Yang, υπεύθυνο για την ελλιπή σίτισή τους, και απαιτούν την θανάτωση της παλλακίδας.
  Το μελοδραματικό τέλος είναι πολύ συγκινητικό και κρατάει σε οπερετικό μάκρος. Η παλλακίδα τους λέει ότι θα αυτοκτονήσει, όμως να της δώσουν την υπόσχεση ότι θα είναι πιστοί στον αυτοκράτορα. Αυτοί με τους Yang τα είχαν, όχι με τον αυτοκράτορα. Η παλλακίδα τους ζητάει ένα μικρό χρονικό περιθώριο μέχρι να κοιμίσει τον αυτοκράτορα που ήταν άγρυπνος δυο μέρες από το ταξίδι. Συγκατατίθενται. Ακολουθεί ένας συγκινητικός διάλογος ανάμεσα στην παλλακίδα και τον αυτοκράτορα, μεγάλος σε διάρκεια, και στη συνέχεια η Yang Guifei κατευθύνεται προς το δένδρο στο οποίο έχουν κρεμάσει ήδη το σάλι από το οποίο θα κρεμαστεί.
  Όπως και ο Μιτζόγκουτσι στην ταινία του «Η πριγκίπισσα Γιανγκ Γκουί Φέι», ο Λι Χανσιάνγκ δεν παρουσιάζει καθόλου τον απαγχονισμό της. Ο αυτοκράτορας ξυπνάει αμέσως μετά και ζητάει την παλλακίδα. Του λένε ότι απαγχονίστηκε. Συντριμμένος βλέπει να την μεταφέρουν νεκρή σε ένα φορείο, ενώ πέφτει δυνατή βροχή. Κοιτάζει κάτω στο λασπωμένο χώμα τα κοσμήματά της (στο έργο του Μιτζόγκουτσι βλέπουμε τη σκηνή που τα πετάει), ενώ μετά ατενίζει το σάλι απ’ όπου κρεμάστηκε.
  Πάρα πολύ μου άρεσε αυτή η ταινία, την οποία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους. 
  Εκτός από την ταινία του Μιτζόγκουτσι είδαμε ακόμη δυο ταινίες με θέμα την άτυχη παλλακίδα, την «Κυρία της δυναστείας» του Cheng Shiqing και το «Μύθο του δαίμονα-γάτου» του Chen Kaige.

No comments: