Book review, movie criticism

Thursday, August 22, 2019

Carol Reed, Ο τρίτος άνθρωπος (The third man, 1949)


Carol Reed, Ο τρίτος άνθρωπος (The third man, 1949)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Θυμάμαι που πάντα είχα την περιέργεια να δω αυτή την ταινία, και την είδα τελικά πριν αρκετά χρόνια. Αστυνομική, δεν είναι ιδιαίτερα αγαπημένο μου είδος, όμως το βλέπω ευχάριστα κατά τις μεσονύκτιες ώρες ή πριν τη σιέστα μου, όταν είμαι αρκετά κουρασμένος για να διαβάσω ή να γράψω.
  Ο Χόλι, αμερικανός συγγραφέας καουμπόικων μυθιστορημάτων, έρχεται στη μεταπολεμική Βιέννη, που έχει χωριστεί σε τέσσερις ζώνες όπως και το Βερολίνο, για να συναντήσει το φίλο του τον Χάρι. Όμως πέφτει πάνω στην κηδεία του. Τι να κάνει τώρα; Είναι απένταρος, ο Χάρι θα του έβρισκε δουλειά. Κάποιος τον αναγνωρίζει, και του προσφέρει φιλοξενία με τον όρο να δίνει διαλέξεις πάνω στη λογοτεχνία σε κάποιο σύλλογο. Δέχεται φυσικά, όμως πώς να απαντήσει στην ερώτηση τι γνώμη έχει για τον Τζέημς Τζόυς;
  Τελικά ο Χάρι δεν ήταν αυτός που νόμιζε ο Χόλι, οι δουλειές του ήταν εντελώς παράνομες, και μάλιστα ανθρωπιστικά απαράδεκτες: έκλεβε φάρμακα από το νοσοκομείο αντικαθιστώντας τα με φάρμακα-μαϊμούδες, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να πεθάνουν, και άλλα να υποφέρουν από μηνιγγίτιδα. Μια επίσκεψη στον νοσοκομείο είναι αρκετή για να το πείσει να συνεργαστεί με την αστυνομία για τον εντοπισμό του «τρίτου ανθρώπου», που ο Χόλι έχει ανακαλύψει ήδη ότι δεν ήταν άλλος από τον φίλο του τον Χάρι. Ναι, δεν είχε πεθάνει, στη θέση του είχε ταφεί κάποιος άλλος, όπως θα επιβεβαιώσει ο αστυνόμος με τη εκταφή.
  Υπάρχει και η γυναίκα, η φίλη του Χάρι, που δυσκολεύεται να πιστέψει τις παράνομες δραστηριότητες του αγαπημένου της. Ο Χόλι την συμπαθεί, τη φλερτάρει, όμως αυτή δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται.
  Καθώς δεν είμαι φαν του είδους δεν θα πω ότι η ταινία μου άρεσε ιδιαίτερα. Όμως το τέλος μου άρεσε πάρα πολύ, σαρκάζοντας πάγιες αφηγηματικές αναμονές και κινηματογραφικές συμβάσεις. Δεν θα το αποκαλύψω όμως, αρκετό σπόιλερ κάνω στις κριτικές μου· δεν ξέρω αν εσείς που έχετε ήδη δει την ταινία το θυμάστε, εγώ δεν το θυμόμουνα. Το μόνο που θυμόμουνα είναι ότι ο τρίτος άνθρωπος ήταν ο Χάρι· κι αυτό, γιατί στο ρόλο του ήταν ο Όρσον Ουέλς.

No comments: