Book review, movie criticism

Friday, June 5, 2020

Dennis Berry, Chloé (1996)


Dennis Berry, Chloé (1996)


  Η Marion Cotillard είναι μια ηθοποιός που μου αρέσει. Αποφάσισα να τη δω και στη «Χλόη», την πρώτη της ταινία στην οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Βέβαια πρόκειται για τηλεταινία, και το στόρι είναι πάνω σε ένα γνωστό θέμα που το έχουμε δει και σε άλλες ταινίες.
  Η Χλόη φεύγει από το σπίτι της, η μητέρα της την αγανακτεί με τον υπερπροστατευτισμό της. Επί πλέον θέλει να ριχθεί στην περιπέτεια. Και τελικά πού καταλήγει;
  Στα χέρια του επιτήδειου μαστροπού, ο οποίος την εξωθεί με έξυπνους χειρισμούς στην πορνεία. Έχει και άλλες δυο κοπέλες που κάνουν την ίδια δουλειά. Και σ’ αυτές είχε πουλήσει έρωτα ξεγελώντας τις.
  Όμως η Άννα Καρίνα (δεν το ξέρετε ότι είναι γυναίκα του σκηνοθέτη, όμως ξέρετε ότι είναι η πρώην γυναίκα του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, του οποίου η «Περιφρόνηση» θα παίζεται σε επανέκδοση από την Πέμπτη που μας έρχεται, 11 του μηνός), την οποία είχε γνωρίσει πιο πριν, θα προσπαθήσει να τη σώσει. Και τη σώζει πραγματικά την τελευταία στιγμή, όταν ο μαστροπός της ήταν έτοιμος να την πουλήσει πανάκριβα, με προορισμό κάποια χώρα της Μέσης Ανατολής, δεν θυμάμαι ποια.
  Η εμπειρία της με τον πρώτο πελάτη, που την ακριβοπλήρωσε, ήταν τραυματική.
  Ο μεσήλικας, πριν καν ξεκινήσουν, πάει να τη φιλήσει στο στόμα. Αυτή του λέει: «Όχι στο στόμα. Ο Ζαν Μισέλ μου είπε όχι στο στόμα. Το στόμα είναι όταν αγαπάς».
  Αυτός δεν θα επιμείνει. Όμως καθώς προχωρεί δεν θα το αντέξει και θα ορμήσει να φύγει. Ο Ζαν Μισέλ, που καραδοκεί απ’ έξω, θα τη σπάσει στο ξύλο. Αυτή τη φορά θα υποταχτεί.
  Τελικά όλα τα κορίτσια που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους καταλήγουν στην πορνεία;
  Τα κινηματογραφικά ίσως. Τα δυο κορίτσια που παράτησαν τα σπίτια τους, και που το ένα μάλιστα πριν φύγει του έβαλε φωτιά, κατέληξαν στην πορνεία στο «Hardcore» του Ντένη Ηλιάδη. Άραγε να κατέληξε στην πορνεία και η κοπέλα εκείνη για την οποία λένε οι Μπητλς ότι «Φεύγει από το σπίτι του αφού έζησε μόνη τόσα χρόνια»; Ποιος θα μπορούσε να μας πει;
  Αυτή η ταινία είναι πολύ διδακτική για νεαρά κορίτσια που συχνά αγανακτούν με τους γονείς τους και μπαίνουν στον πειρασμό να παρατήσουν τα σπίτια τους. Η ζωή έξω δεν είναι καθόλου ρόδινη.  
  Η εξαιρετική ερμηνεία της Κοτιγιάρ ανεβάζει μια ταινία όχι αξιώσεων. Πολύ μου άρεσε.

No comments: