Book review, movie criticism

Monday, June 22, 2020

Shannon Murphy, Babytheeth (2019)


Shannon Murphy, Babytheeth (2019)


  Από την Πέμπτη που μας πέρασε στους κινηματογράφους.
  Έχω ξαναδεί το θέμα, ο έρωτας πριν το τέλος ενός καρκινοπαθούς, αλλά δεν θυμάμαι σε ποιες ταινίες. Πάντα συγκινητικό, θίγει τις ευαίσθητες χορδές όλων μας.
  Η κοπέλα, καρκινοπαθής, ερωτεύεται ένα νεαρό τοξικομανή, τον οποίο έχουν διώξει από το σπίτι του. Οι γονείς της βέβαια είναι κάθετα αντίθετοι, δεν είναι αυτός που ταιριάζει στην κόρη τους, τον προειδοποιούν να μην την ξαναπλησιάσει, και εκείνης της απαγορεύουν να τον ξαναδεί. Παρά τα εμπόδια που θέτουν στις σχέσεις τους οι γονείς, κλασικό μοτίβο πια στις ερωτικές ιστορίες, οι νέοι εξακολουθήσουν να συναντιούνται. Κάποιες παρεξηγήσεις θα υπάρξουν, τη μια από μέρους της, την άλλη από μέρους του, στο γνωστό μοτίβο των ρομαντικών κωμωδιών που το είδαμε και στην ταινία «Κρατάς μυστικό» για την οποία θα αναρτήσουμε την Πέμπτη που μας έρχεται.
  Όμως δεν είναι πια καιρός για παρεξηγήσεις, ούτε για αρνήσεις από μέρους των γονιών. Η κοπέλα έβγαλε λέμφωμα κάτω από τη μασχάλη της. Το τέλος πλησιάζει.
  Δεν είναι το σεξ που τους ενώνει, είναι ο έρωτας. Το σεξ θα το δούμε μόνο στο τέλος.
  Η ταινία χωρίζεται σε κεφάλαια που τιτλοφορούνται. Κάθε κεφάλαιο αποτελείται από ελάχιστα επεισόδια. Η επινόηση αυτή φαίνεται περιττή, όμως θα δούμε ότι έχει τη λειτουργία της στο τέλος.
  Η ταινία προχωράει ευθύγραμμα, χωρίς αναδρομές. Το τέλος της ιστορίας είναι ο θάνατος της κοπέλας. Όμως δεν είναι το τέλος της ταινίας. Η σκηνοθέτης, πολύ έξυπνα, δεν ήθελε να μείνει ο θεατής με την πικρή γεύση του unhappy end. Στη συνέχεια βλέπουμε το προτελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας, που μονταρίστηκε για το τέλος της ταινίας. Όλοι μαζί, ευτυχισμένοι, στην παραλία. Ο πατέρας υπόσχεται στην κόρη του ότι θα φροντίσει το φίλο της όταν αυτή θα έχει φύγει.
  Συγκινητική ταινία, πολύ μου άρεσε. Και οι δυο νέοι έπαιζαν τόσο ωραία!
  Και, να πάρει, ξεχνάω. Δεν θυμάμαι σε ποια ταινία, εντελώς πρόσφατα, ξανάκουσα τον «Μολδαύα» του Σμέτανα. Ναι, μπαίνει και κλασική μουσική σαν υπόκρουση, αφού η κοπέλα σπουδάζει βιολί.

 

No comments: