Book review, movie criticism

Monday, June 22, 2020

Izuru Narushima Admiral Yamamoto (2011)


Izuru Narushima Admiral Yamamoto (2011)

  Την ταινία βέβαια την είχα ξαναδεί, αλλά μια και δεν είχα αναρτήσει, και δεν ξέρω γιατί, (ίσως να ανάρτησα και μου διέφυγε να ενημερώσω το αρχείο μου) αποφάσισα να την ξαναδώ. Θυμάμαι ότι μου άρεσε πολύ.
  Θα το ξαναγράψω άλλη μια φορά, οι βιογραφίες μου αρέσουν.
  Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είχε τους ήρωές του. Και δεν ήταν μόνο οι ήρωες των συμμάχων, ο Μοντγκόμερι, ο Πάτον, ο Μακάρθουρ, αλλά και οι ήρωες των εχθρών μας.
  Οι γερμανοί είχαν τον ήρωά τους, τον στρατηγό Ρόμελ. Ο ικανότερος στρατηγός του Χίτλερ, έδειξε τη στρατιωτική του μεγαλοφυία στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής. Δεν ονομάστηκε άστοχα «Η αλεπού της ερήμου». Αυτός λοιπόν ο διακεκριμένος στρατηγός είχε διαβλέψει την ήττα της Γερμανίας, τον όλεθρο στον οποίο την οδηγούσε ο Χίτλερ, και συμμετείχε στην συνομωσία των στρατηγών που είχε σαν αποτέλεσμα την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του. Αν είχε πετύχει, ο πόλεμος θα είχε τελειώσει γρηγορότερα, και χιλιάδες ζωές θα είχαν σωθεί.
  Οι συνωμότες καταδικάστηκαν με απαγχονισμό, και μάλιστα με σύρμα ώστε να υποφέρουν. Ο Χίτλερ δεν μπορούσε να εκθέσει τον καλύτερο στρατηγό του. Του δόθηκε εντολή να αυτοκτονήσει, μια συνηθισμένη πρακτική στην αρχαιότητα (έτσι αυτοκτόνησε ο Σενέκας), με δηλητήριο, ανώδυνα. Κηδεύτηκε με μεγάλες τιμές γιατί κατά την επίσημη εκδοχή υπέκυψε στα τραύματά του, από ένα εναέριο βομβαρδισμό των συμμάχων.
  Ο Γιαμαμότο ήταν ένας ικανότητος ναύαρχος, υφυπουργός στρατιωτικών. Ήταν κατά της συμφωνίας με τον Άξονα και υπέρ της ειρήνης. Τα επιχειρήματά του ήταν ατράνταχτα, ήταν αδύνατο να νικήσουν την Αμερική σε ένα πόλεμο μακράς διάρκειας. Όταν τελικά υπερίσχυσαν οι ιέρακες, εξετέλεσε το καθήκον του ως στρατιωτικός, έχοντας την ελπίδα ότι αν καταφέρουν ένα αποφασιστικό κτύπημα κατά των αμερικανών θα μπορούσαν, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να πετύχουν όρους για την ειρήνη πολύ ευνοϊκούς γι’ αυτούς.
  Όμως οι αμερικάνοι δεν τους έκαναν το χατίρι. Η ήττα στο Midway ήταν η αρχή του τέλους για την Ιαπωνία.
  Στην ταινία βλέπουμε πώς καταρρίφθηκε το αεροπλάνο που επέβαινε, με συνοδεία μόνο τεσσάρων καταδιωκτικών. Επέμενε να μην τον συνοδεύσει ολόκληρη μοίρα.
  Αυτό ήταν το λάθος του.
  Τα παρακάτω τα ξέρουμε από ντοκιμαντέρ.
  Είχε  προηγηθεί η ατυχία, οι αμερικάνοι είχαν από καιρό σπασμένο τον κώδικα των γιαπωνέζων και ήξεραν για την πτήση του Γιαμαμότο. Ενημέρωσαν την Ουάσινγκτον αν έπρεπε να τον καταρρίψουν ή όχι. Η Ουάσινγκτον έδωσε το Ο.Κ.
  Εξαιρετικός ο Kōji Hashimoto στο ρόλο του Γιαμαμότο. Στη βικιπαίδεια διαβάζω ότι δεν έγινε casting, είχε επιλεγεί από πριν, αν αρνιόταν απλούστατα δεν θα γυριζόταν η ταινία. Ο Γιαμαμότο που παρουσιάζει ως προσωπικότητα και χαρακτήρα σίγουρα αντιστοιχούσε με τον πραγματικό Γιαμαμότο. Ευφυής, τρυφερός απέναντι στη γυναίκα του και τα παιδιά του, και όλα τα παιδιά, και προπαντός απίστευτα ψύχραιμος.
  Εξαιρετική ταινία.
 

No comments: