Emmanuel Hamon, Exfiltrés (Escape from RAQQA) (2019)
Η «Απόδραση από τη Ράκα» (την πόλη που έχει ως πρωτεύουσα το ισλαμικό κράτος, γνωστό περισσότερο ως ISIS) είναι πιο κατανοητός τίτλος. Έψαξα στο διαδίκτυο για τη σημασία του Exfiltres και βρήκα πως σημαίνει 1. Assurer le rapatriement de un agent secret au terme de sa mission (Εξασφάλιση του επαναπατρισμού ενός μυστικού πράκτορα με το πέρας της αποστολής του. 2. Organiser clandestinement la fuite de qqn qui se trouve en milieu hostile). Διοργάνωση στα κρυφά τη φυγή κάποιου που βρίσκεται σε μια εχθρική περιοχή.
Η δεύτερη περίπτωση είναι η περίπτωση της ταινίας.
Ποιος ήταν αυτός ο κάποιος;
Μια γυναίκα, αφρικανικής καταγωγής, μαζί με τον μικρό γιο της.
Ποια ήταν αυτή η εχθρική περιοχή;
Η Ράκα.
Και πώς βρέθηκε εκεί;
Κάποιοι, προκειμένου να λύσουν τα υπαρξιακά τους προβλήματα, θέλουν να αλλάξουν περιβάλλον. Η Ινδία είναι συνήθως αγαπημένος προορισμός, με τους γκουρού και όλα τα περίεργα. Με την άνοδο του ISIS κάποιοι ευρωπαίοι στρατεύθηκαν σ’ αυτόν. Όμως, διάβασα, μετά τις ήττες του στη Μοσούλη και στην Παλμύρα, δεν έλκει πια. Κάποιοι, ακούμε στην ταινία, απογοητευμένοι, επέστρεψαν. Όμως καμιά γυναίκα δεν επέστρεψε.
Η γυναίκα αυτή, πριν ενάμιση χρόνο, είχε ασπασθεί τον μουσουλμανισμό. Με πρόφαση μια επίσκεψη σε κάποια γνωστή τους στην Τουρκία, για δυο βδομάδες υποτίθεται, πήγε στη Ράκα. Προσέφερε τις υπηρεσίες της σε ένα μαιευτήριο.
Γρήγορα απογοητεύθηκε, δεν χρειάζεται να γράψουμε λεπτομέρειες. Η γυναίκα στο ισλάμ είναι παιδί ενός κατώτερου θεού. Αξίζει το μισό από ό,τι ένας άντρας. Η μαρτυρία της σε ένα δικαστήριο αξίζει το μισό της μαρτυρίας ενός άνδρα, και σε περίπτωση αποζημίωσης για ατύχημα αποζημιώνεται το μισό από ό,τι θα αποζημιωνόταν για το ίδιο ατύχημα ένας άντρας. Σε περίπτωση διαζυγίου είναι σπάνιο να πάρει τα παιδιά.
Πολλά μπουρδέλα τους πακιστανούς δεν τους δέχονται. Γιατί; Διότι είναι βίαιοι με τις κοπέλες. Καθώς, ως μουσουλμάνοι, θεωρούν τη γυναίκα κατώτερο ον, είναι φυσικό την πόρνη να την αντιμετωπίζουν περιφρονητικά, συχνά βίαια. Φυσικά, να μην το λέμε κάθε φορά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.
Θα τηλεφωνήσει στον σύζυγό της, αυτός θα έλθει σε επαφή με υπηρεσίες ζητώντας να βοηθήσουν, θα τηλεφωνήσει και στο γιο του που βρίσκεται κάπου εκεί κοντά. Όμως χωρίς την βοήθεια ενός σύρου που ο γιος του είχε βοηθήσει, δίνοντάς του το διαβατήριό του, να έλθει στη Γαλλία, δεν θα τα κατάφερναν. Ο σύρος αυτός ήλθε σε επαφή με πρόσωπα τα οποία της έδωσαν καταφύγιο όταν το έσκασε από το μέρος που την είχαν κλεισμένη και τη βοήθησαν να περάσει τα σύνορα με την Τουρκία. Κατάφεραν να μαζέψουν και 15.000 ευρώ για να λαδώσουν τους φύλακες στους επτά σταθμούς ελέγχου του ISIS.
Έφαγε τρεις μήνες φυλακή για απαγωγή παιδιού, όμως ο γάλλος σύζυγός της τη συγχώρησε. Αυτά τα διαβάζουμε στα γράμματα τέλους. Ξέραμε βέβαια από την αρχή ότι βασίζεται σε πραγματική ιστορία.
No comments:
Post a Comment