Book review, movie criticism

Monday, February 15, 2021

Steven Soderbergh, Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες (Sex, lies and videotape, 1989)

Steven Soderbergh, Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες (Sex, lies and videotape, 1989)

 


  Την είδα από περιέργεια γιατί κέρδισε τον χρυσό φοίνικα και όχι ο «Καιρός των ζητιάνων» του Κουστουρίτσα, και διαπίστωσα ότι είναι επίσης μια πολύ καλή ταινία, αν και ο «Καιρός των ζητιάνων» μου άρεσε περισσότερο· που, παρεμπιπτόντως, έχει βαθμολογία 8,2 στο IMDb ενώ ο «Πατέρας λείπει ταξίδι για δουλειές» που τιμήθηκε με τον χρυσό φοίνικα έχει 7,8. Η ταινία του Soderbergh έχει 7,2.

  Η ταινία είναι μια σύμφυρση Μπέργκμαν και Γούντι Άλεν: θεατρικό στήσιμο και σεξ.

  Δυο άντρες και δυο γυναίκες είναι οι κύριοι χαρακτήρες: ο σύζυγος και ο φίλος του, η σύζυγος και η αδελφή της που είναι γκόμενα του συζύγου. Στις περισσότερες σκηνές είναι εκείνος και εκείνη.

  Στο IMDb διαβάζω: A sexually repressed woman's husband is having an affair with her sister. The arrival of a visitor with a rather unusual fetish changes everything.

  Εντελώς ανακριβές. Ο άντρας της δεν είναι καταπιεσμένος σεξουαλικά, απλά άρχισε να δείχνει κάποια στιγμή αδιαφορία για τη γυναίκα του, που είχε σαν συνέπεια να αδιαφορεί κι αυτή για το σεξ. Πολύ γρήγορα θα μάθουμε ότι τα έχει με την αδελφή της. Και στο τέλος θα μάθουμε επίσης ότι πήδηξε τη φίλη του φίλου του, τότε που τα είχαν ακόμη, πριν εννιά χρόνια και. Δεν φαίνεται καθόλου για άντρας καταπιεσμένος σεξουαλικά.

  Προσφέρει προσωρινή φιλοξενία στο φίλο του μέχρι να βρει διαμέρισμα. Η γυναίκα του τον βοηθάει στην αναζήτηση. Θα αποκαλύψουν σεξουαλικά μυστικά ο ένας στον άλλο.

  Αυτός είναι ανίκανος. Έχει στύση αλλά δεν μπορεί να κάνει σεξ, απλά αυνανίζεται ακούγοντας συνεντεύξεις που του δίνουν διάφορες γυναίκες τις οποίες έχει καταγράψει στην κάμερά του. Η γκόμενα, εξιταρισμένη από τις αφηγήσεις τις αδελφής της, θα τον επισκεφθεί. Θα του ζητήσει να την καταγράψει στην κάμερα, μάλιστα θα αυνανισθεί κιόλας, προς αγανάκτηση του γκόμενου.

  Η γκόμενα ψάχνει τα σκουλαρίκια της μπροστά στην αδελφή της που την έχει επισκεφθεί, λείπει το ένα.

  Η προσήμανση είναι ξεκάθαρη: η αδελφή της θα το ανακαλύψει κάτω από το κρεβάτι της, επιβεβαιώνοντας την υποψία της ότι ο άνδρας της την απατά, χωρίς να της έχει περάσει από το μυαλό ότι την απατά με την ίδια την αδελφή της.

  Ανίκανος αυτός, με οργασμικά προβλήματα αυτή, το happy end είναι δεδομένο: θα κάνουν έρωτα. Πιο πριν είχε ζητήσει διαζύγιο από τον άντρα της ενώ φαίνεται ότι θα τον σκολάσουν και από τη δουλειά του.

  Έχω γράψει ότι ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει κινηματογραφική μεταφορά θεατρικού έργου. Το ίδιο και ταινίες που έχουν θεατρικό στήσιμο, με πιο χαρακτηριστικές κάποιες ταινίες του Μπέργκμαν. Τα κοντινά πλάνα και τα γκρο πλαν επιτρέπουν στους ηθοποιούς να αναπτύξουν την εκφραστική τους γκάμα. Εξαιρετική στην ερμηνεία της η Andie MacDowell ως σύζυγος.

 

No comments: