Book review, movie criticism

Saturday, February 27, 2021

Mahmoud Rahmani, White oil (2005)

Mahmoud Rahmani, White oil (2005)

 


  Το «Λευκό πετρέλαιο» είναι ένα δεκαεξάλεπτο ντοκιμαντέρ του Μαχμούντ Ραχμανί, με το οποίο καταξιώθηκε διεθνώς. Ο ιρανικός τίτλος είναι «Naft Sefid», που είναι το όνομα της πόλης όπου ανακαλύφθηκε πετρέλαιο.

  Τώρα, γιατί «Άσπρο πετρέλαιο»;

  Όταν ανακαλύφθηκε το πετρέλαιο, κάπου τη δεκαετία του εξήντα, αναπτύχθηκε η περιοχή. Μια πόλη στήθηκε δίπλα στις πετρελαιοπηγές. Οι Μπαχτιαρί, νομαδική φυλή, παράτησαν τα κοπάδια τους και δούλεψαν στις πετρελαιοπηγές. Όμως την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα οι πετρελαιοπηγές στέρεψαν, οι εταιρείες που είχαν αναλάβει την άντληση  του πετρελαίου έφυγαν, και οι Μπαχτιαρί έμειναν χωρίς δουλειά.

  Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν την περιοχή. Σήμερα μένουν εκεί δέκα οικογένειες τούρκων, δέκα αράβων και εκατό Μπαχτιαρί.

  Πώς ζουν;

  Από το λευκό πετρέλαιο, την πέτρα. Σπάζουν τις πέτρες του βουνού και τις πουλούν σαν οικοδομικό υλικό. Όμως έχει σχεδόν μια βδομάδα να φανεί αγοραστής. Τι να κάνουν;

  Η ιστορία της Ναφτ Σεφίντ θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν σύμβολο του τι θα μπορούσε να συμβεί όταν εξαντληθεί το πετρέλαιο. Υπάρχουν βέβαια οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά δεν νομίζω να μπορεί να κινηθεί μ’ αυτές το αυτοκίνητό μου και η μηχανή μου.

 

No comments: