Book review, movie criticism

Sunday, February 14, 2021

Εμίρ Κουστουρίτσα, Θυμάσαι την Ντόλυ Μπελ; (1981)

Εμίρ Κουστουρίτσα, Θυμάσαι την Ντόλυ Μπελ; (1981)

 


 Το «Θυμάσαι την Ντόλι Μπελ;» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κουστουρίτσα, μετά τις δυο τηλεταινίες του. Κέρδισε τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας. Οι χρυσοί φοίνικες θα έλθουν αργότερα.

  Κεντρικός ήρωας είναι ο Ντίνο. Η οικογένειά του είναι ο πατέρας του, η μητέρα του, ένας μεγαλύτερος αδελφός, ένας μικρότερος και μια αδελφούλα. Ο πατέρας, καλός κατά τα άλλα, θέλει να βρίσκονται όλοι στο τραπέζι και να τους κάνει κομουνιστική κατήχηση. Ακούμε συνεχώς κομμουνιστικά τσιτάτα. Τα παιδιά νυστάζουν, άστα να πάνε να κοιμηθούνε διαμαρτύρεται η μητέρα, αυτός ανένδοτος. Θα την ακούσουμε να πετάει ειρωνικές μπηχτές κατά διαστήματα στον σύζυγό της.

  Ο Μπράντσο του ζητάει να φιλοξενήσει για λίγες μέρες μια κοπέλα. Αυτός είναι νταβατζής, αυτή είναι πόρνη. Το όνομά της; Ντόλι Μπελ. Πού να τη φιλοξενήσει ώστε να μην πάρει χαμπάρι ο πατέρας; Μα στον περιστεριώνα. Εκεί έχει κι αυτός το στέκι του. Ο πατέρας του θα το πάρει βέβαια χαμπάρι, αλλά δεν θα αντιδράσει, ευχαριστημένος φαίνεται.

  Ο Ντίνο θα την ερωτευθεί.

  Μόλις έχει κάνει έρωτα μαζί της όταν κτυπάει την πόρτα ο Μπράντσο. Τον βάζει να κρυφτεί. Του ανοίγει. Της ζητάει τις εισπράξεις της εβδομάδας. Δεν είναι ικανοποιημένος, την κτυπάει. Εμφανίζεται ο Ντίνο από την κρυψώνα του και του επιτίθεται. Θα ρίξει κάποιες γροθιές όμως θα εισπράξει περισσότερες.

  Δεν θα υπάρξει συνέχεια με την πόρνη. Ήταν ένα επεισόδιο στην ενηλικίωσή του.

  Ο πατέρας αρρωσταίνει. Θα πεθάνει. Να τον αποθέσουν στο πάτωμα. Όχι έτσι, να κοιτάζει προς τη Μέκκα (είναι μουσουλμάνοι, στο Σεράγιεβο). Βάλτε τον στο κρεβάτι, είναι κομμουνιστής, λέει ένας που καταφτάνει για τα συλλυπητήρια.

  Αλήθεια, τι γίνεται με τους βόσνιους κομμουνιστές μετά τον εμφύλιο;

  Βλέπουμε και εδώ τα φετίχ του Κουστουρίτσα, όπως τα θυμόμαστε από άλλες ταινίες του που είδαμε. Τα ζώα (περιστέρια, ένα κουνέλι), τα παραψυχικά φαινόμενα (ο Ντίνο πειραματίζεται με την ύπνωση, προσπαθεί μάλιστα να υπνωτίσει το κουνέλι) και η μουσική. Ο Ντίνο είναι μέλος μιας τοπικής ορχήστρας που διοργανώνει ο κομματικός υπεύθυνος.

  Soft humor, soft σάτιρα, ο μεγάλος σκηνοθέτης κάνει την εμφάνισή του. 7,7 στο IMDb.

  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ υπότιτλους.

  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «Τιτανικός μπουφές».

 

No comments: