Book review, movie criticism

Saturday, February 13, 2021

Εμίρ Κουστουρίτσα, Τιτανικός μπουφές (1979)

Εμίρ Κουστουρίτσα, Τιτανικός μπουφές (1979)

 


  Είναι η δεύτερη τηλεταινία του Κουστουρίτσα μετά το «Έρχονται οι νύφες». Πρόκειται για μεταφορά μυθιστορήματος (δεν ξέρω αν είναι ομώνυμη) του νομπελίστα γιουγκοσλάβου-κροάτη συγγραφέα Ίβο Άντριτς.

  Δυο είναι τα κεντρικά πρόσωπα της τηλεταινίας, ο Μέντο, ένας εβραίος που έχει ένα μπαρ και ο Στεπάν, ένας φουκαράς που αντιμετωπίζει μόνιμα το bullying, τόσο από τους μεγάλους όσο και από τα παιδιά. Είναι κακός μαθητής, ο πατέρας του, ένας μέθυσος, είναι σκληρός απέναντί του. Θα καταφέρει να σταδιοδρομήσει σαν φωτογράφος, όμως θα νιώσει ότι είναι κάποιος όταν θα ενταχθεί στους Ουστάσε, τους κροάτες φασίστες εθνικιστές, που σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες σέρβους, εβραίους και ρομά.

  Του αναθέτουν μια αποστολή, να σκοτώσει τον Μέντο. Όχι όμως πριν του ξαφρίσει το χρυσάφι που έχει στην κατοχή του. Όμως μια πόρνη με την οποία συζούσε του το ξάφρισε πιο πρώτα. Παρακαλεί, αύριο θα βρει χρυσό να του δώσει, όμως τίποτα, δεν έχει αύριο, τώρα.

  Δεν τολμάει να τον κοιτάζει καθώς τον πυροβολεί. Στρέφει πίσω το κεφάλι του και πυροβολεί, χωρίς να τον πετυχαίνει. Θα τον πετύχει όμως η τελευταία σφαίρα.

  Εδώ ο Κουστουρίτσα παίζει ένα παιχνίδι με τους καθρέφτες. Πέρα από το συνηθισμένο εφέ της έκπληξης, τα πρόσωπα που βλέπουμε στην οθόνη τελικά αποκαλύπτεται ότι η κάμερα τα βλέπει μέσα σε ένα καθρέφτη, έχουμε και την διαφορετική γωνία λήψης, με την κάμερα να παίρνει τα πρόσωπα μέσα στον καθρέφτη αφού τα έχει πάρει πρώτα στον πραγματικό χώρο.

  Να δίνει άραγε εδώ ο Άντριτς το ψυχόγραμμα των ουστάσε;

  Δεν θέλω να γενικεύω, αλλά σίγουρα αντιστοιχεί σε αρκετούς ουστάσε.

  Μην κοιτάζετε εμάς τους διανοούμενους για τους οποίους η ένταξη αποτελεί φυλακή, ένα περιορισμό του πνεύματος, πολλοί βρίσκουν το νόημα της ζωής τους στην ένταξη. Πρόσφατα είδαμε την ταινία «Απόδραση από τη Ράκα» (2019), με μια γυναίκα που έψαχνε να βρει το νόημα της ζωής της στο ISIS.

  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.

  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «Έρχονται οι νύφες».  

 

No comments: