Book review, movie criticism

Saturday, June 24, 2023

Αντωνία Θεοχαρίδου, Ας γράψουμε παρέα

Αντωνία Θεοχαρίδου, Ας γράψουμε παρέα, Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Αποστακτήριο 2003, σελ. 201


 

Ένα βιβλίο για τη δημιουργική γραφή

 

H παρακάτω βιβλιοκριτική δημοσιεύτηκε στο Λέξημα

 

  Παράπεσε το βιβλίο, το ανακάλυψα τυχαία. Δεν υπήρχε περίπτωση να το διαβάσω, η στόφα μου είναι η στόφα του δοκιμιογράφου και όχι η στόφα του λογοτέχνη, παρόλο που έχω γράψει τρία λογοτεχνικά βιβλία, το μυθιστόρημα «Το μυστικό των εξωγήινων», τα διηγήματα «Το Φραγκιό» και το παιδικό «Ο χορός της βροχής: οικολογικά παραμύθια και διηγήματα». Όμως, ξεφυλλίζοντάς το τώρα, βλέπω ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμο για νέους που φιλοδοξούν να γράψουν. Περιέχει 190 ασκήσεις που είναι πολύ χρήσιμες, και μια πλούσια βιβλιογραφία.

  Αλλά ας δώσουμε το λόγο στη συγγραφέα.

  «Το παρόν βιβλίο… περιλαμβάνει… Βασικές γνώσεις της θεωρίας της αφηγηματολογίας, επιλεγμένα αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα ως υποδείγματα των προτεινόμενων ασκήσεων, κείμενα μαθητών των εργαστηρίων μας [δημιουργικής γραφής] ως παραδείγματα των ασκήσεων, μικρά μυστικά της συγγραφής και τέλος πρωτότυπες ασκήσεις και προτάσεις Δημιουργικής Γραφής, διαφόρων τύπων και διαφορετικού βαθμού δυσκολίας» (σελ. 9).

  Στη μεθεπόμενη σελίδα, στο ερώτημα «Γιατί γράφουμε;» απαντάει:

  «Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει η τέχνη της συγγραφής – αλλά και κάθε μορφή τέχνης – είναι το ότι μας προικίζει με την τόλμη να ψηλαφίσουμε πληγές, να εκφράσουμε φόβους, να μιλήσουμε για ταμπού και “θανάσιμα αμαρτήματα”, να πολεμήσουμε προκαταλήψεις, να διεκδικήσουμε παραβιασμένα δικαιώματα· να γίνουμε για λίγο οι άνθρωποι που θα θέλαμε να είμαστε ή ακόμη να μπούμε στη θέση αυτών των οποίων τη συμπεριφορά καταδικάζουμε αμείλικτα είτε για να τους καταγγείλουμε είτε για να τους κατανοήσουμε. Μας προσφέρει, επίσης, τη χαρά του να ανακαλύπτουμε συνεχώς τον εαυτό μας και τους άλλους, παίζοντας στην ουσία με τις λέξεις και δημιουργώντας φανταστικούς κόσμους».

  Στο «Εγώ μπορώ να γίνω συγγραφέας» θα δώσω όμως τη δική μου απάντηση: Νιώθεις την ανάγκη να γράψεις; Γράψε.

  Πρόκειται για ένα πάρα πολύ χρήσιμο βιβλίο και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

 

No comments: