Book review, movie criticism

Monday, February 18, 2013

Κι άλλες μαντινιάδες-Κρητικά Επίκαιρα (σελ. 20)


Κρητικά Επίκαιρα

Τα «Κρητικά Επίκαιρα» είναι ένα από τα μακροβιότερα έντυπα με κρητικά θέματα. Με έδρα την Αθήνα, διανέμει πάνω από 5.000 φύλλα το μήνα, σε πρακτορεία και συνδρομητές. Με τον ακούραστο και ταλαντούχο διευθυντή και ιδιοκτήτη της Γιώργο Βαρβέρη έχει κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό, τόσο με την πλούσια ύλη όσο και με τα καίρια άρθρα και σχόλια πάνω σε θέματα που συχνά ξεπερνούν το τοπικό ενδιαφέρον. Η συνεργασία μου ξεκίνησε το 1982, σχεδόν αποκλειστικά με «βιβλιοκρητικές» («Βιβλιοκρητικά» ονομάζεται η στήλη μου) πάνω σε βιβλία Κρητών συγγραφέων, και συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια συνεργάστηκα και με άλλα περιοδικά, τώρα όμως με το διαδίκτυο αναρτώ τις βιβλιοκριτικές μου στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Λέξημα» και στο blog μου, εξαιρώντας τα «Κρητικά Επίκαιρα», όπου στέλνω αδιάλειπτα τις βιβλιοκριτικές μου που αφορούν Κρήτες συγγραφείς.
Στο τελευταίο φύλλο διαβάζω για τον στειακό Στέφανο Ευαγγελιστή. Αντιγράφω:
«Βέρος στειακός ο Στέφανος Ευαγγελιστής παραβρίσκεται συχνά στην αίθουσα του συλλόγου Σητειακών, που κάθε Κυριακή μεσημέρι είναι ανοιχτή για τα μέλη και τους φίλους της. Λοιπόν… ο Στέφανος γνωρίζει πολλές μαντινάδες, που κάπου κάπου λέει στις παρέες του, όπως εκείνες που είπε πρόσφατα.
Μια μαντινάδα που έλεγε συχνά ο Νίκος Κακαουνάκης (με τον συγχωρεμένο μου είχαν πει πολλές φορές ότι μοιάζω πολύ).

Το να πονείς και να το λες αυτό δεν είναι πόνος
ο πόνος είναι να πονείς και να το ξέρεις μόνος

Μια άλλη μαντινάδα που έλεγε ηρακλειώτης δικηγόρος μετά τον χωρισμό από τη γυναίκα του:

Ο χωρισμός μας μ’ έφερε στα πρόθυρα της τρέλας
και μούπανε πως τόμαθες κι αντί να κλαις εγέλας

Και μια ακόμη, που έλεγε ένας παπάς:

Από τη Στεία στα Χανιά η Κρήτη δεν χωρίζει
όποιο κλαδί βασιλικού κι αν κόψεις θα μυρίζει»

Τον παπά αυτόν τον ξεπέρασε ένας παλιός γούμενος της Φανερωμένης, με μια μαντινιάδα που είπε σε ένα καφενείο στο χωριό μου και που διέσωσε η μνήμη του πατέρα μου, και την οποία παράθεσα στο βιβλίο μου «Πες της το με μια μαντινιάδα»

Νάμουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι,
όλο το χρόνο πετεινός και κάτης το Γενάρη

No comments: