Book review, movie criticism

Saturday, February 2, 2013

Μόνο σε παραδοσιακή φόρμα (σελ. 46-47)




Μόνο σε παραδοσιακή φόρμα

 Ποιητικοί διάλογοι σήμερα δεν γίνονται μόνο στα πα­νηγύρια, γίνονται και στο διαδίκτυο. Η πρώτη φορά που συμμετείχα σε συζήτηση με ρίμες ήταν στο forum του Λέξημα, στην κατηγορία «Λογοτεχνικές σκυταλο­δρομίες» και στην υποκατηγορία «Μόνο σε παραδοσι­ακή φόρμα». Το Λέξημα είναι ένα λογοτεχνικό περιο­δικό στο οποίο συμμετέχω αναρτώντας κυρίως βιβλιο­κριτικές. Η διεύθυνση του forum είναι:
http://www.lexima.gr/lxm/forum/ Ο ποιητικός αυτός διάλογος ξεκίνησε την 1η Ιουνίου του 2006 από τη Marka13 και τέλειωσε στις 19 Ιουλίου. Εγώ δεν συμμε­τέχω σε fora (παρεμπιπτόντως, λέμε «βγάζω στα φόρα» στις αγορές δηλαδή, και όχι «στη φόρα») και έτσι δεν πήρα χαμπάρι για αυτή τη συζήτηση. Βλέποντας την απουσία μου μού έκαναν πρόσκληση μετά από τρεις μέρες. Πρώτη με προσκαλεί η Marka13, που είχε και την πρωτοβουλία.

Έλα βρε Μπάμπη Κρητικέ την πρόσκληση την πήρες
έλα να φας ένα λαγό και βάζω εγώ τις μπύρες
Έλα κι αν δε σ’ αρέσουνε οι πλάκες π’ αρχινάμε
ξεκίνα ό,τι θες εσύ, κι εμείς ακολουθάμε

Στη συνέχεια με προσκαλεί και η Rena.

Έλα βρε Μπάμπη μας καλέ, όλες έχουμε λιώσει
μια μαντινάδα πες εσύ κι αυτή θα μας γλυτώσει!

 Πληροφορήθηκα για τις προσκλήσεις αυτές νομίζω από τον Βορέα. Μπήκα λοιπόν στο forum του Λέξημα και τις είδα. Φυσικά ανταποκρίθηκα. Όχι με ψευδώ­νυμο, αλλά με όνομα και επώνυμο. Ξεκινάω λοιπόν με την παρακάτω μαντινιάδα.
 Για τη rena και τη marka13:

Θωρώ τη μια την αγαπώ, την άλλη και μ’ αρέσει
Θε μου και μόνιασέ μου τσι και βάλε με στη μέση

 Πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια πήραμε θέσεις για να φωτογραφηθούμε με τη Γιάννα και την Amelie στο γραφείο του Θόδωρου Γραμματά, του εποπτεύοντα κα­θηγητή στο διδακτορικό μου, όπου υπηρετούσα τότε ως αποσπασμένος. Με έβαλαν στη μέση. Μόλις πριν λίγο καιρό είχα ακούσει τη μαντινιάδα, και φυσικά τους την είπα. Και όταν πριν λίγους μήνες σκανάρισα τη φωτογραφία και την ανάρτησα στο facebook, φυ­σικά την παράθεσα και αυτή. Από τότε δεν χάνω την ευκαιρία να τη λέω όταν βρίσκομαι ανάμεσα σε δυο γυναίκες. 

 Η μαντινιάδα αυτή ήταν σωστή πρόκληση. Ακολού­θησε ένας καταιγισμός από αναρτήσεις, έντεκα ολό­κληρες σελίδες υπολογιστή όπως διαπίστωσα τώρα που τις αντέγραψα από το forum. Ήταν όλες τους απολαυ­στικότατες.

No comments: