Book review, movie criticism

Monday, December 21, 2015

Hiner Salem, Χιλιόμετρο μηδέν




Την έχω ξαναδεί την ταινία. Την είχε προβάλει εκείνο το υπέροχο, αλλά αντιεμπορικό χωρίς τις διαφημίσεις cine+, πριν το κλείσουν, πριν τη κρίση. Μετά όλες τις ταινίες που είχα γράψει στο dvd-recorder μου τις μετέγραψα σε mpeg 4 και τις μετέφερα σε σκληρό δίσκο. Αυτή την ταινία αποφάσισα να την ξαναδώ γιατί δεν είχα γράψει γι’ αυτήν και ήθελα να γράψω. Για τη «Vodka lemon» όμως έχω γράψει.
Η υπόθεση διαδραματίζεται το 1988, κατά τη διάρκεια του ιρανο-ιρακινού πολέμου. Κεντρικός ήρωας είναι ο Ako, ένας νεαρός Κούρδος. Θέλει να πείσει τη γυναίκα του να το σκάσουν στο εξωτερικό, αυτή όμως αρνείται, καθώς δεν έχει πού να αφήσει το γέρο πατέρα της.
Κάποια στιγμή έρχεται ένα στρατιωτικό απόσπασμα στο χωριό τους και τους στρατολογούν με το ζόρι. Υφίστανται στο στρατό ταπεινώσεις. Η μονάδα τους βομβαρδίζεται. Ονειρεύονται να το σκάσουν.
Η ευκαιρία παρουσιάζεται κάποια στιγμή. Ο Άκο θα συνοδεύσει τη σωρό ενός μάρτυρα στο χωριό του. Οδηγός στο όχημα είναι ένας άραβας πολίτης. Και η ταινία εξελίσσεται στο εξής σαν road movie, με διάφορα επεισόδια όπου βλέπουμε πάλι την αντιπάθεια που έχουν οι άραβες για τους κούρδους. Την αντιπάθεια αυτή τη βλέπουμε και στη σχέση του Άκο με τον άραβα οδηγό.
Αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Το πτώμα αρχίζει να μυρίζει. Βρίσκονται σε μια ερημιά. Κατεβάζουν το φέρετρο από την οροφή του αμαξιού όπου έχει τοποθετηθεί, μαζί με την ιρακινή σημαία. Ο άραβας το σκάει με το αμάξι παρατώντας τον Άκο με το φέρετρο.
Και αυτός το σκάει. Πέφτει πάνω σε ένα χωριό. Ένας με κομμένο χέρι που παρουσιάζεται ξαφνικά αναλαμβάνει, αντί αμοιβής, να πάει να φέρει τους δικούς του.  
Έτσι και γίνεται. Όμως το χωριό, παρά το ότι είναι εγκαταλειμμένο, βομβαρδίζεται. Τρέχουν να σωθούν.
Ακολουθεί ένα αφηγηματικό κενό 15 χρόνων. Βλέπουμε το ζευγάρι στο διαμέρισμά του, κάπου στο Παρίσι, να πανηγυρίζει ακούγοντας την πτώση της Βαγδάτης.
Αυτοί τα κατάφεραν. Όμως δεν τα καταφέρνουν όλοι. Συνεχώς ψαρεύουν τελευταία πτώματα στο Αιγαίο, εκείνων που δεν τα καταφέρνουν.



No comments: