Book review, movie criticism

Saturday, December 5, 2015

Michaela Kezele, My beautiful country




Συμπτωματικά, και η προ-προηγούμενη ανάρτησή μας είχε να κάνει με το Κοσσυφοπέδιο. Ήταν για την ταινία «Εγκλωβισμένοι» του Goran Radovanović.
Εδώ δεν έχουμε πολλούς εγκλωβισμένους, παρά μόνο ένα. Είναι ένας αλβανός, ο Ραμίζ που κατάφερε να γλιτώσει από τους σέρβους στρατιώτες. Για την ακρίβεια δεν τον σκότωσαν. Επειδή δεν ξέρει κολύμπι του έδωσαν ένα μπιτόνι βενζίνας αφού το άδειασαν πάνω στο αυτοκίνητο που επέβαινε με δυο άλλους φίλους του και του έβαλαν φωτιά, για να περάσει στην άλλη όχθη, στη δική τους. Υπολόγιζαν ότι θα τον σκότωναν οι ντόπιοι σέρβοι. Πληγωμένος σέρνεται στο σπίτι της Ντανίτσα, μιας χήρας με δυο μικρά παιδιά. Ο άντρας της σκοτώθηκε σε μια από τις συγκρούσεις των δυο κοινοτήτων. Αυτή θα τον περιποιηθεί. Θα γίνει φίλος με τα παιδιά της. Και αναπτύσσεται μια ακόμη ερωτική ιστορία πάνω στο μοτίβο «τα σύνορα της αγάπης».
Ο μικρός της γιος δεν έχει μιλήσει από τότε που πέθανε ο πατέρας του. Ο Ραμίζ θα τον κάνει να μιλήσει. Ο μεγάλος θέλει να αγοράσει το ποδήλατο που του υποσχέθηκε ο πατέρας του. Ο πωλητής θα τον κοροϊδέψει και θα του πάρει τα λεφτά. Ένας ηλικιωμένος που έχει κάτι σαν καφενείο θα του δωρίσει το δικό του. Παλιό, αλλά με καινούρια λάστιχα.
Στο χωριό υπάρχει ένα σέρβικο τανκ που το κατέστρεψε μια νατοϊκή βόμβα. Τα παιδιά παίζουν πάνω σ’ αυτό. Όμως ένα κοριτσάκι, φίλος του μικρού αγοριού, κάποια στιγμή λιποθυμάει. Το νοσοκομείο όμως είναι στην άλλη μεριά του ποταμού, στη μεριά των αλβανών. Θα το μεταφέρουν εκεί. Το αγοράκι, χωρίς να το αντιληφθούν, θα περάσει τη γέφυρα και θα το αναζητήσει. Θα το βρει. Όμως το κακόμοιρο θα καταλήξει. Είναι θύμα των νατοϊκών βομβών με το απεμπλουτισμένο ουράνιο (στο διαδίκτυο βρήκα σχετικά δημοσιεύματα).
Ο μεγάλος του αδελφός με τη βοήθεια κάποιων πορνών που διασχίζουν ελεύθερα τη γέφυρα θα στείλει μια αφίσα με τη φωτογραφία του αδελφού του με τη λεζάντα «Αναζητείται» στον Ραμίζ που στο μεταξύ το είχε σκάσει επειδή είχαν υποπτευθεί την παρουσία του. Αυτός θα την φωτοτυπήσει και θα την κολλήσει παντού. Τελικά θα τον βρει και θα τον φέρει πίσω, με το ποδήλατό του. Στο δρόμο βρίσκουν ένα σερβικό στρατιωτικό όχημα κατεστραμμένο, με τους στρατιώτες νεκρούς. Θα πάρει ενός το αμπέχονο και θα πλησιάσει τη γέφυρα. Το παιδί θα προχωρήσει μόνο του. Ο ένας από τους δυο σέρβους στρατιώτες αποσπά την προσοχή του άλλου. Είναι ντόπιος, ενώ ο άλλος είναι ένας ξένος βάρβαρος.
Η Ντανίτσα παίρνει τα παιδιά της και φεύγει για το Παρίσι. Εκεί είχαν δώσει ραντεβού με τον Ραμίζ, παραμονή πρωτοχρονιάς. Όμως ο Ντανίζ στην επιστροφή θα σκοτωθεί από τον αδελφό του. Ελεύθερος σκοπευτής, με ένα φίλο του θέλει να εκδικηθεί τους σέρβους. Ο Ραμίζ επιστρέφοντας είχε ξεχάσει να βγάλει το χιτώνιο, με αποτέλεσμα να μην τον αναγνωρίσει.
Συγκινητική ταινία που δείχνει τη βαρβαρότητα του πολέμου αλλά και την ανθρωπιά. Και φυσικά τον έρωτα που δεν γνωρίζει σύνορα.

No comments: