Book review, movie criticism

Sunday, January 20, 2019

Bryan Singer, Bohemian Rhapsody (2018)


Bryan Singer, Bohemian Rhapsody (2018)


  Εξακολουθεί να παίζεται στους κινηματογράφους.
  Η ταινία είναι βιογραφική και αναφέρεται στη ζωή του Φρεντ Μέρκιουρι που ήταν η ψυχή των Queen, ενός ροκ συγκροτήματος που άνθισε τη δεκαετία του ’70, τον οποίο παρακολουθεί μέχρι την μουσική εκδήλωση «Aid Africa» στο Webley το 1985, στην οποία έσκισαν κυριολεκτικά.
  Τους Queen τους είχα ακούσει, όχι όμως τον Φρεντ Μέρκιουρι, και ελπίζω να μη μου πει πάλι καμιά ότι καράφλιασε που δεν τον ξέρω. Ξέρω ένα σωρό τραγουδιστές και συγκροτήματα των sixties, όμως από το 1967 και μετά αφοσιώθηκα στην κλασική μουσική. Μόνο συμπτωματικά ξέρω τραγούδια που βγήκαν μετά. Κανένα από αυτά που άκουσα στην ταινία δεν μου ήταν γνωστό.
  Επεισοδιακή η ζωή του Φρεντ, και πιστεύω αυτός είναι ο λόγος που έγινε και ταινία. Χαρισματικός, ομοφυλόφιλος, δεν θα ξεφύγει από το aids από το οποίο προσβλήθηκαν πολλοί ομοφυλόφιλοι εκείνη την εποχή που μόλις είχε κάνει την εμφάνισή του.
  Οι γονείς του ήταν Πέρσες, οπαδοί του Ζωροαστρισμού. Ξέρω ότι υπάρχουν τέτοιοι ακόμη και διώκονται απηνώς από τους σιίτες συμπατριώτες τους. Κατάφεραν και επιβίωσαν, ενώ οι δικοί μας δεν κατάφεραν να επιβιώσουν του χριστιανισμού. Νομίζω το κύκνειο άσμα τους ήταν με τον Ιουλιανό τον Παραβάτη.
  Το σώμα του (πέθανε το 1991) αποτεφρώθηκε, σύμφωνα με τις επιταγές της θρησκείας της φωτιάς.  
  Εξαιρετική ταινία και καταπληκτικός στην ερμηνεία του ο Rami Malek. Δεν μετάνιωσα καθόλου που την είδα.  

No comments: