Book review, movie criticism

Saturday, January 5, 2019

Michael Powell, Emeric Pressburger, Τα παραμύθια του Χόφμαν (1951)




  Η κλασική μουσική αρέσει στους δυο σκηνοθέτες όπως φάνηκε στα «Κόκκινα παπούτσια». Στην ταινία αυτή είδαμε πολύ μπαλέτο. Από το μπαλέτο οι Powell και Pressburger μετακινήθηκαν στην όπερα, όχι όμως με ταινία μυθοπλασίας όπως ήταν τα «Κόκκινα παπούτσια» όπου απλά βλέπουμε αποσπάσματα από μπαλέτο, αλλά με αυθεντική όπερα. Το έχουν κάνει και άλλοι σκηνοθέτες, όπως π.χ. ο Μπέργκμαν που σκηνοθέτησε τον «Μαγικό αυλό» και ο Τζανγκ Γιμόου την «Τουραντό».
  Αγαπημένη μου όπερα «Τα παραμύθια του Χόφμαν», την είδα πολλές φορές φοιτητής στην «Εθνική Λυρική Σκηνή» (θέατρο Ολύμπια), και οι μελωδίες της μου ήσαν ολότελα γνωστές. Έτσι την απόλαυσα ακόμη μια φορά, μετά από τόσα χρόνια.
  Ο Χόφμαν είναι μεγάλος ερωτιάρης· τόσο ερωτιάρης που δεν παίρνει χαμπάρι ότι αυτή που ερωτεύεται είναι μια κούκλα μέχρι που κάποιος την καταστρέφει για να εκδικηθεί τον ιδιοκτήτη της. Τόσο ερωτιάρης, που δεν παίρνει χαμπάρι ότι αυτή που ερωτεύεται είναι μια πονήρω που σκοπό έχει να του αποσπάσει το είδωλό του για να το δώσει στον γκόμενό της, ένα κακό μάγο, και μόλις την τελευταία στιγμή κατάφερε να γλιτώσει. Αλλά και τόσο άτυχος, γιατί την κοπέλα που τον ερωτεύεται αληθινά στην τρίτη πράξη του έργου την έχει βάλει στο στόχαστρο ένας κακός γιατρός, αυτός που εξόντωσε και τη μητέρα της. Το τραγούδι είναι η μεγάλη της αγάπη, αλλά όμως δεν πρέπει να τραγουδάει γιατί κινδυνεύει η υγεία της. Την παρασύρει λοιπόν να τραγουδήσει, και όπως η κοπέλα στο παραμύθι του Άντερσεν που ενέπνευσε τους δυο σκηνοθέτες στα «Κόκκινα παπούτσια» χόρευε χωρίς να μπορεί να σταματήσει μέχρι που έπεσε νεκρή, έτσι κι αυτή δεν μπορεί να σταματήσει να τραγουδάει, με αποτέλεσμα να σωριαστεί κι αυτή κάτω νεκρή.
  Εξαιρετική σκηνοθεσία, με την χορεύτρια στο πρώτο μέρος να τραγουδάει κιόλας. Χορεύει η Moira Shearer που είδαμε και στα «Κόκκινα παπούτσια» ενώ την ντουμπλάρει στο τραγούδι η Dorothy Bond.  
  Η βαρκαρόλα είναι το πιο γνωστό κομμάτι της όπερας, μπορείτε να το ακούσετε στο youtube.

No comments: