Book review, movie criticism

Tuesday, January 8, 2019

Chloe Zhao (赵婷), Songs my brothers taught me (2015)


Chloe Zhao (), Songs my brothers taught me (2015)


  Τρεις είναι οι λόγοι που με παρότρυναν να δω την ταινία. Ο πρώτος, με ενδιαφέρουν οι σκηνοθέτες χουά τσιάο, οι κινέζοι σκηνοθέτες τις διασποράς. Ο δεύτερος, μου αρέσει να βλέπω πακέτο, δηλαδή όλες τις ταινίες, ενός σκηνοθέτη. Και ο τρίτος και ο σημαντικότερος, είδα ότι η επόμενη ταινία της που είναι η δεύτερη και τελευταία της προς το παρόν, βρίσκεται σε αρκετές λίστες σαν μια από τις δέκα καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Δεν μπόρεσα να τη δω στη δημοσιογραφική της προβολή, θα τη δω αμέσως μετά.
  Η ταινία δεν παρουσιάζει ένα στόρι αλλά ένα φόντο. Το φόντο αυτό είναι μια ρεζέρβα όπου ζει η Jashaun, μια ενδεκάχρονη ινδιάνα, μαζί με τον αδελφό της τον John και τη μητέρα τους. Ο πατέρας τους που δεν ζει μαζί τους, καουμπόυ και μεγάλος γυναικάς, κάποια στιγμή πεθαίνει από μια πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι του. Ναι, δεν μένει μαζί τους, έχει και άλλες οκτώ γυναίκες με τις οποίες έχει κάνει πολλά παιδιά. Στην κηδεία του εμφανίζονται οι εννιά γυναίκες και τα 25 παιδιά του. Ένας μουσουλμάνος σίγουρα θα τον ζήλευε.
  Στην ταινία κυριαρχεί η αγαπησιάρικη σχέση ανάμεσα στην μικρή Jashaun και στον αδελφό της. Ο John μόλις έχει τελειώσει το γυμνάσιο, ονειρεύεται να πάει στο Los Angeles με τη φίλη του την Aurelia, η οποία θα πάει για σπουδές. Η Jashaun είναι απελπισμένη όταν το μαθαίνει, κρυφακούοντάς τους. Στο αμάξι που θα μεταφέρει την Aurelia με άτομα της οικογένειάς της ο ίδιος δεν χωράει, όμως θα ακολουθήσει με το δικό του αμάξι. Tο αμάξι αυτό που αγόρασε πρόσφατα τον διευκολύνει στην παράνομη διακίνηση αλκοόλ που κάνει για να ενισχύσει οικονομικά την οικογένειά του. Όμως έχει επεκτείνει τις δουλειές του σε περιοχές που δουλεύει μια άλλη συμμορία. Αγνοεί τις απειλές τους. Μεγάλο λάθος. Κάποια στιγμή θα τον παραμονέψουν, θα τον ξυλοφορτώσουν και θα του κάψουν το αμάξι.
  Ένας μεγάλος αδελφός βρίσκεται στη φυλακή. Έχει κάκιστη σχέση με τη μητέρα του η οποία τον είχε παρατήσει. Θα συμβουλεύσει τον αδελφό του να φύγει.
  Είναι έτοιμος, παρακολουθεί από μακριά τις ετοιμασίες της φίλης του, αλλά την τελευταία στιγμή κάνει μεταβολή. Ξέρει ότι η αδελφή του είναι απελπισμένη που θα την εγκαταλείψει. Η αδελφική αγάπη πάνω από τον έρωτα. Θα μείνει και θα δεχθεί τη δουλειά που του προσφέρει στο γκαράζ ένας ετεροθαλής αδελφός του.
  Συγκινητική ταινία, δείχνει τα προβλήματα που δημιουργούνται στα άτομα των ρεζερβών, όπου κυριαρχεί η φτώχεια και η παραβατικότητα.
  Εξαιρετικοί στην ερμηνεία τους οι δυο μικροί, που διατηρούν μάλιστα και το μικρό τους όνομα. Θυμίζουν αρκετά τον Χόλντεν και το Φοιβάκι στον «Φύλακα στη σίκαλη», όπου και εκεί βλέπουμε την τρυφερή, προστατευτική στάση του μεγάλου αδελφού απέναντι στην αδελφούλα του.


No comments: