Book review, movie criticism

Tuesday, November 30, 2021

Karen Shakhnazarov, Anna Karenina: Vronsky’s story (Анна Каренина. История Вронского, 2017)

Karen Shakhnazarov, Anna Karenina: Vronsky’s story (Анна Каренина. История Вронского, 2017)

 


  Αφού είδαμε τον «Λευκό τίγρη» του Κάρεν Σαχναζάροφ που προβλήθηκε στις 26 του Νοέμβρη, η πρώτη ταινία του αφιερώματος για τα εβδομήντα πέντε χρόνια της απελευθέρωσης, είπαμε να δούμε και την ιστορία του Βρόνσκι.

  Ωραία επινόηση, η αφήγηση της ιστορίας της «Άννας Καρένινα» σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση από τον Βρόνσκι.

  Πριν δεκαετίες διάβασα την Άννα Καρένινα, στα ρώσικα, θυμόμουνα μόνο τις βασικές γραμμές της ιστορίας: τον έρωτα της Άννας με τον Βρόνσκι, την αδυναμία να πετύχει διαζύγιο από το σύζυγό της, τη ζήλεια για τον Βρόνσκι, ότι βλέπει άλλες γυναίκες, και την αυτοκτονία της, πέφτοντας στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά σε ένα τραίνο. Από την παράπλευρη ιστορία του Λέβιν θυμάμαι τις υπέροχες σελίδες με τον Λέβιν να βρίσκεται στους αγρούς, σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικές.

  Σε ποιον αφηγείται την ιστορία ο Βρόνσκι;

  Στον γιο της Άννας, τον Σεργκέι.

  Βρισκόμαστε στο 1904, στον ρωσοϊαπωνικό πόλεμο. Ο Βρόνσκι είναι τραυματίας. Ο Σεργκέι στρατιωτικός γιατρός, που έχει αναλάβει τη διεύθυνση του νοσοκομείου. Κατά διαστήματα η διήγηση διακόπτεται για να δούμε σκηνές από το στρατόπεδο. Βρίσκονται σε ένα χωριό που οι γιαπωνέζοι είχαν σφαγιάσει τους περισσότερους κατοίκους του.

  Ο Βρόνσκι έχει σχεδόν αναρρώσει πλήρως όταν διηγείται το τέλος της ιστορίας. Έχει πάρει υπό την προστασία του ένα κοριτσάκι, ορφανό. Μου θύμισε τον Σοκολόφ στο «Η μοίρα ενός ανθρώπου», που κι αυτός πήρε υπό την προστασία του ένα ορφανό αγοράκι.

  Μα γιατί δεν παραθέτω τον σύνδεσμο;

  Γιατί δεν έχω αναρτήσει ακόμη, θα αναρτήσω την παραμονή της προβολής της ταινίας που θα γίνει στο Στούντιο στις 7 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια του αφιερώματος για τα εβδομήντα πέντε χρόνια από την απελευθέρωση.

  Εδώ ο Βρόνσκι φαίνεται βαθιά ερωτευμένος με την Άννα. Δεν έχει ξεπεράσει τον θάνατό της. Όταν καταφτάνουν οι γιαπωνέζοι, θα φυγαδεύσει το κοριτσάκι με τους υπόλοιπους και αυτός θα μείνει με μια ομάδα για να αντισταθεί στους γιαπωνέζους καλύπτοντας την αποχώρισή τους. Ξέρουμε ότι δεν έχει ελπίδα.

  Δεν έχει νόημα να γράψω περισσότερα, τα φυλάσσω για όταν θα ξαναδιαβάσω το μυθιστόρημα και δω κινηματογραφικές μεταφορές του.

    

 

 

No comments: