Book review, movie criticism

Friday, November 26, 2021

Yuri Ozerov, 2 Απελευθέρωση: Το ρήγμα (1970)

Yuri Ozerov, 2 Απελευθέρωση: Το ρήγμα (1970)

 


  Μόνο για αύριο Σάββατο στο Στούντιο, στις 21.00. Στις 19.00 το «Φλεγόμενο τόξο».

  Μετά το «Φλεγόμενο τόξο» έχουμε το «Ρήγμα», το δεύτερο μέρος της πενταλογίας του Yuri Ozerov «Η απελευθέρωση».

  Και εδώ βλέπουμε συναρπαστικές σκηνές μάχης. Τα ιστορικά γεγονότα τα οποία αναπαριστά είναι η σύλληψη του Μουσολίνι και η απελευθέρωσή του από ναζιστές κομάντος, η κατάληψη της Ρώμης από τους γερμανούς, μια βομβιστική ενέργεια της αντίστασης σε έναν κινηματογράφο, η διέλευση του Δνείπερου από τα σοβιετικά στρατεύματα, η ανακατάληψη του Κιέβου από τους σοβιετικούς και η συνάντηση των τριών μεγάλων, Τσώρτσιλ, Ρούζβελτ και Στάλιν, στην Τεχεράνη. Ήξερα ότι το Ιράν είχε καταληφθεί από τις συμμαχικές δυνάμεις για να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία των σοβιετικών, το διάβασα στην «Κοινωνική ιστορία του ιρανικού κινηματογράφου» του Hamid Naficy. Θα αποχωρούσαν μετά το τέλος του πολέμου. Τέλειωσε ο πόλεμος, αλλά δεν είχαν και μεγάλη διάθεση να φύγουν. Στο τέλος όμως αναγκάστηκαν.

  Θλιβερό, αλλά έτσι γίνεται στον πόλεμο:

  Μια μονάδα στέλνεται σε μια επιχείρηση αυτοκτονίας, όμως οι ίδιοι δεν το ξέρουν. Θα περικυκλωθούν, θα σκοτωθούν οι περισσότεροι και μόνο 15 θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τον κλοιό.

  Γιατί αυτή η επιχείρηση αυτοκτονίας;

  Για να παραπλανήσουν τους γερμανούς για το πού θα γίνει η επίθεση. Και το κατάφεραν, με τίμημα την εξόντωση αυτής της μονάδας.

 

No comments: