Book review, movie criticism

Saturday, November 27, 2021

Yuri Ozerov, 3 Απελευθέρωση: Το κύριο πλήγμα (1970)

Yuri Ozerov, 3 Απελευθέρωση: Το κύριο πλήγμα (1970)

 


  Μόνο για αύριο Κυριακή στο Στούντιο, στις 18.00. Ακολουθούν «Η μάχη του Βερολίνου» (20.00) και η «Τελευταία Έφοδος» (21.00).

  «Το κύριο πλήγμα» είναι η μεγαλύτερη από τις άλλες πέντε ταινίες της πενταλογίας «Η απελευθέρωση», δίωρη, και χωρίζεται σε δυο μέρη, που πιθανόν προβλήθηκαν ξεχωριστά. Η απελευθέρωση του Μινσκ και η απόπειρα κατά του Χίτλερ είναι τα κύρια επεισόδια. Η πρώτη πολωνική στρατιά διασχίζοντας τον ποταμό Bug επιστρέφει στην πατρίδα της.

  Όπως και στις προηγούμενες ταινίες, αλλά και στις επόμενες, τα κύρια πρόσωπα που βλέπουμε είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ο Στάλιν, ο Ζούκοφ, ο Χίτλερ, κ.λπ. Υπάρχουν όπως είπαμε και οι ατομικές ιστορίες, που καταλαμβάνουν όμως μικρότερη έκταση. Εδώ βλέπουμε τη Zoya που αψηφώντας τις προειδοποιήσεις τρέχει να σώσει έναν τραυματισμένο. Τι να κάνουν οι άλλοι, επίθεση, για να τη σώσουν, γιατί αλλιώς είναι καταδικασμένη.

  Βλέπουμε και μια όμορφη στρατιωτίνα που τη φλερτάρουν δυο πιλότοι, ο ένας ρώσος και ο άλλος γάλλος. -Έ Οθέλλο, ζηλεύεις; Λέει κοροϊδευτικά ο γάλλος στο ρώσο. Όταν καταρρίπτεται το αεροπλάνο του γάλλου ο ρώσος θα προσγειώσει το δικό του και θα τρέξει να τον βοηθήσει. Μόλις που προλαβαίνει να τον βγάλει από την καμπίνα του πιλότου και να τον βάλει στο δικό του αεροπλάνο, το αεροπλάνο του γάλλου εκρήγνυται ενώ καταφθάνουν οι γερμανοί.

  Θα καταφέρει να απογειωθεί, όμως δεν θα τα καταφέρει να επιστρέψει. Θα καταρριφθεί από ένα γερμανικό αεροπλάνο.

  Παρεμπιπτόντως, τα πολεμικά έργα με αερομαχίες είναι αυτά που μου αρέσουν περισσότερο.  

 

No comments: