Book review, movie criticism

Monday, November 8, 2021

Amanda Kernell, Το ταξίδι (Charter, 2020)

Amanda Kernell, Το ταξίδι (Charter, 2020)

 


  Από την Πέμπτη που μας πέρασε στους κινηματογράφους.

  Το «Ταξίδι» είναι η δεύτερη ταινία μυθοπλασίας της Αμάντα Κέρνελ μετά την «Καταγωγή των Σάμι», που προβλήθηκε και στην Ελλάδα πριν τρία χρόνια.

  Οι Σάμι είναι μια μειονότητα και η γλώσσα τους είναι φινο-ουγγρική. Η μητέρα της Κέρνελ είναι σουηδέζα, ο πατέρας της είναι σάμιος.

  Η μητέρα απαγάγει τα παιδιά της, για μια βδομάδα ενημερώνει τον πρώην σύζυγό της, μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει σε ποιον από τους δυο γονείς θα δοθεί η επιμέλεια.

  Δεν είναι μόνο το κρυφτούλι, να μην την ανακαλύψουν, βλέπουμε και τα αμφιθυμικά αισθήματα της κόρης απέναντί της, ενώ ο μικρός γιος απλά κάποια στιγμή νοσταλγεί το σπίτι του.

  Τι περίμενε δηλαδή, αφού τα παράτησε.

  Αμέσως δημιουργούνται αρνητικά αισθήματα απέναντί της.

  Γιατί τα παράτησε;

  Όχι, δεν ήταν ο γκόμενος, είχε πάψει πια να νοιώθει αισθήματα για τον πρώην της, ο οποίος… Οι αποκαλύψεις θα γίνουν σιγά σιγά και θα την αποκαταστήσουν στη συνείδησή μας.

  Δεν θα πω περισσότερα, θα πω μόνο για το happy end, ένα happy end αισθημάτων. Αν και για μια στιγμή φοβήθηκα μήπως είχαμε το τέλος του «Οι νύχτες μου είναι πιο όμορφες από τις μέρες σας» (1989) του Αντρέι Ζουλάφσκι, ή μια σκηνή από την «Κλειστή αυλαία» (2013) των Jafar Panahi και Cambuzia Partovi· και όχι μόνο εγώ αλλά και η κόρη της.

  Εξαιρετική η ερμηνεία της Ane Dahl Trop. Και η ταινία πολύ καλή με ένα καυτό θέμα, που όμως δεν φτάνει την «Καταγωγή των Σάμι». Υποψήφια για όσκαρ, δεν κατάφερε να φτάσει στη μικρή λίστα. Σίγουρα όμως αξίζει να τη δείτε.

 

 

No comments: