Book review, movie criticism

Thursday, February 17, 2022

Κώστας Γαβράς, Κατάσταση πολιορκίας (1972)

Κώστας Γαβράς, Κατάσταση πολιορκίας (1972)

 


  Όλοι οι παλιοί, πιστεύω, την έχετε δει την ταινία. Εγώ την ξαναείδα επ’ ευκαιρία που είδα το ντοκιμαντέρ του Κουστουρίτσα «El Pepe: una vida suprema». Ο Ελ Πέπε ήταν ηγετικό στέλεχος των Τουπαμάρος, των ανταρτών πόλης της Ουρουγουάης, που είχε απαγάγει και εκτελέσει τον Νταν Μιτριόνε, καλυμμένο πράκτορα της CIA που εκπαίδευε τους αστυνομικούς σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, στις οποίες λίγο πριν ή λίγο μετά είχε επιβληθεί δικτατορία. Η εκτέλεσή του έγινε κατόπιν δημοκρατικής λήψης απόφασης, ψήφισαν όλοι οι σύντροφοι, αφού είχαν ναυαγήσει οι διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή με αιχμάλωτους συντρόφους τους. Είχαν συλλάβει κάποιους συντρόφους τους μετά την απαγωγή, και γι’ αυτό η κυβέρνηση προτίμησε να κρατήσει αδιάλλακτη στάση. Ο Μιτριόνε ξέρει, δεν επρόκειτο να τον ανταλλάξουν, έτσι αντί να γράψει στην πρεσβεία του έγραψε στη γυναίκα του.

  Θυμάμαι που στο εστιατόριο «Γρανάδα» (Αλεξάνδρας 100), μια κομματική επιχείρηση της Νέας Αριστεράς της οποίας ήμουν μέλος και στο οποίο δούλεψα τρία καλοκαίρια σαν βοηθός σερβιτόρου, έναν αντιπαθητικό πελάτη τον είχαμε βαφτίσει Νταν Μιτριόνε.

  Εξαιρετική η ερμηνεία του Υβ Μοντάν. Εσείς οι νέοι πού να βλέπετε τώρα τέτοιες ταινίες, όμως εσείς οι παλιοί αξίζει να την (ξανα)δείτε, να θυμηθείτε. 

 

No comments: