Book review, movie criticism

Tuesday, February 8, 2022

Alexandre Arcady, Pour Sacha (1991)

Alexandre Arcady, Pour Sacha (1991)

 


  Τρεις φίλοι, παραμονές του πολέμου των επτά ημερών (1967), πηγαίνουν στο Ισραήλ όπου βρίσκεται ο Σάσα, καθηγητής τους, με τη παιδική τους φίλη, τη Σοφί Μαρσώ, με την οποία ήταν και οι τρεις τους ερωτευμένοι. Όμως ο καθηγητής τα είχε πιο πριν με κάποια, η οποία αυτοκτόνησε. Θα ενοχοποιηθεί γι’ αυτό.

  Ξεσπάει ο πόλεμος των έξι ημερών, ο καθηγητής θα πάει στη μονάδα του, θα σκοτωθεί. Τα προσωπικά του αντικείμενα θα δοθούν στη Σοφί. Αυτή θα δει τη φωτογραφία του καθηγητή με την πρώην φίλη του. Θα ζηλέψει. Το τελευταίο της γράμμα «Στον Σάσα» που θα φέρει ο αδελφός της δεν θα το ανοίξει, θα το ρίξει πάνω από το φέρετρο. Όμως θα διαβαστεί από εξωκειμενικό αφηγητή, για τους θεατές.

  Στο τέλος η Σοφί θα φύγει με ένα φωτογράφο, για ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ. Οι τρεις φίλοι θα μείνουν για να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμότητες που άφησε ο θάνατος του Σάσα.

  Στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας βλέπουμε τη ζωή στο Κιμπούτζ και τις σχέσεις ανάμεσα στο ζευγάρι και τους τρεις φίλους. Στο τέλος θα δούμε και πολεμικές σκηνές.

  Έβλεπα πέρυσι στην καραντίνα πακέτο τη Σοφί Μαρσώ, και είπα τώρα να συμπληρώσω με τις υπόλοιπες ταινίες της που δεν είχα δει μετά την άρση της και το άνοιγμα ξανά των κινηματογραφικών αιθουσών, οπότε η παρακολούθηση των ταινιών πρώτης προβολής και των επανεκδόσεων δεν μου άφησαν χρόνο να δω και τις υπόλοιπες. Το ένοιωθα όμως σαν εκκρεμότητα.

  Και μια παρατήρηση: Σε κάποια έργα ο σύντροφος της Μαρσώ είναι αρκετά μεγαλύτερος στην ηλικία, όπως και ο σύντροφός της στη ζωή, ο Αντρέι Ζουλάφσκι.

  Η προηγούμενη ταινία της που είδαμε ήταν η «Pacific palisades». 

 

 

No comments: