Book review, movie criticism

Wednesday, February 16, 2022

Εμίρ Κουστουρίτσα, Η ζωή είναι ένα θαύμα (2005)

Εμίρ Κουστουρίτσα, Η ζωή είναι ένα θαύμα (2005)

 


  Απολαυστικότατος ο Κουστουρίτσα και σ’ αυτή την ταινία.

  Εδώ δεν έχουμε σάτιρα, έχουμε το μοτίβο «Τα σύνορα της αγάπης».

  Αυτός χριστιανός, αυτή μουσουλμάνα.

  Όμως πριν φτάσουμε στο ειδύλλιό τους θα δούμε αρκετά κωμικά επεισόδια, σε μια χαλαρή πλοκή.

  Το ειδύλλιο είναι επεισοδιακό. Αυτός παντρεμένος, τον εγκαταλείπει η γυναίκα του για κάποιον. Οι μουσουλμάνοι συλλαμβάνουν το γιο του (βρισκόμαστε στον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο). Οι σέρβοι συλλαμβάνουν μια γυναίκα, του τη δίνουν για φύλαξη. Φαίνεται να είναι από μεγάλο τζάκι, θα την ανταλλάξουν με το γιο του.

  Τελικά συνελήφθη ο ίδιος στα δίχτυα του έρωτα.

  Αλλά πριν το happy end οι ήρωές μας θα περάσουν αρκετές περιπέτειες. Θα την πυροβολήσουν οι δικοί της (πού να ξέρουν!) και θα τραυματισθεί, ευτυχώς όμως η αιμορραγία δεν είναι ακατάσχετη και θα σωθεί.

  Και ενώ όλα πηγαίνουν καλά, καταφτάνει η γυναίκα του· που βέβαια δεν ενθουσιάζεται καθόλου βλέποντας την άλλη. Το μαλλιοτράβηγμα, ξέροντας τον Κουστουρίτσα, είναι αναμενόμενο.

  Θα την ανταλλάξουν με το γιο του. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές του να την ακολουθήσει δεν τον αφήνουν. Θέλει να αυτοκτονήσει όπως ο ερωτευμένος γάιδαρος, πάνω στις γραμμές του τραίνου.

  Στο τέλος θα τους δούμε και τους δυο, ευτυχισμένους, πάνω στο γαϊδουράκι· το οποίο βέβαια δεν πρέπει να είναι καθόλου ευτυχισμένο κουβαλώντας το διπλό γομάρι στην πλάτη του.

  Για άλλη μια φορά βλέπουμε τον γνωστό Κουστουρίτσα με το ξέφρενο και επινοητικό χιούμορ του, και βέβαια με τα γνωστά φετίχ του: τσιγγάνικες ορχήστρες και μουσική, άφθονη πανίδα που εμφανίζεται σχεδόν άσχετα με την πλοκή (ο γάιδαρος είναι μια εξαίρεση) και η μεταιώρηση που είδαμε και σε προηγούμενες ταινίες του. Το κρεβάτι με τους δυο ερωτευμένους πάνω του ταξιδεύει στον ουρανό, σε ένα μαγικό ρομαντισμό, όχι ρεαλισμό.

  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «Super 8 stories».  

 

No comments: