Book review, movie criticism

Sunday, February 13, 2022

Joe Wright, Cyrano (2021)

Joe Wright, Cyrano (2021)

 

Τελικά από σήμερα Πέμπτη 3 Μαρτίου στους κινηματογράφους

  Τον «Συρανό ντε Μπερζεράκ» τον διάβασα μικρός, στα Κλασικά Εικονογραφημένα. Θυμάμαι είδα και μια παράσταση στο Εθνικό. Ήξερα το στόρι.

  Έξυπνη η επιλογή του Peter Dinklage. Πολύ καλός ηθοποιός, νάνος, πού να βρουν στο casting ηθοποιό με μεγάλη μύτη.

  Οι περισσότεροι φαντάζομαι ξέρετε το στόρι. Ο Κριστιάν ερωτεύεται, κεραυνοβόλα στην ταινία, δεν ξέρω στο μυθιστόρημα, την όμορφη Ρωξάνη, την οποία πολιορκεί ο δούκας. Αλλά και ο Συρανό είναι ερωτευμένος μαζί της. Πάντως εξαιρετικός ξιφομάχος για νάνος, ενώ οι ποιητικές/λογοτεχνικές του ικανότητες δεν μπορούν να αποτελέσουν έκπληξη.

  Αυτός γράφει τα γράμματα που της στέλνει ο Κριστιάν, και αυτός μιλάει μαζί της όταν αυτή βγαίνει στο μπαλκόνι, αλλά κρυμμένος ώστε να μην τον βλέπει.

  Ο δούκας κάνει μια κίνηση για να την παντρευτεί αλλά του βγαίνει μπούμερανγκ, αυτή παντρεύεται τον Κριστιάν. Εκδικείται, και τους στέλνει και τους δυο στο μέτωπο.

  Παρόλο που ξέρετε το στόρι οι περισσότεροι, ας μην κάνω σπόιλερ για το τέλος. Θα πω μόνο ότι δεν υπήρξε Ιάγος, γιατί ο Οθέλος δεν παντρεύτηκε την Δυσδαιμόνα, σκοτώθηκε κάπου στην Κύπρο. Και πάνω που νόμισε ότι της έφεξε με έναν άλλο έρωτα, πάει κι αυτός.

  Η Ιζαμπέλ Αλιέντε έγραψε ότι το σημείο G στη γυναίκα βρίσκεται στο αυτί. Το τσέκαρα, ελάχιστες φορές ξεπέρασε την κρίσιμη μάζα το λογοτεχνικό μου ταλέντο. Το σημείο G μάλλον δεν βρίσκεται στη γυναίκα αλλά στον άντρα, στην εμφάνισή του και στο πορτοφόλι του. Τα υπόλοιπα (χιούμορ κ.λπ.) είναι απλά συνοδευτικά, αν υπάρχουν.

  Πολύ καλή ταινία, με συμφιλίωσε και με τα μιούζικαλ, είδος που δεν μου αρέσει.

  Η ενημέρωσή μου ήταν ότι θα προβαλλόταν στις 3 του Φλεβάρη. Δεν προβλήθηκε. Και επειδή μπορεί να την ξεχάσω, είπα να την αναρτήσω τώρα.  

 

No comments: