Book review, movie criticism

Wednesday, March 23, 2022

Christian Petzold, Yella (2007)

Christian Petzold, Yella (2007)

 


  Τον Christian Petzold τον βλέπουμε πακέτο. Σειρά είχε η «Γέλλα».

  Φαίνεται να είναι μόνιμο το μοτίβο του Petzold, γυναίκες που προσπαθούν να επιβιώσουν, καταφεύγοντας συχνά σε παραβατικές συμπεριφορές.

  Η Γιέλλα, όταν ο άντρας της τα πάει σκατά με τις επιχειρήσεις του τον παρατάει. Τι μέλλον μπορεί να έχει δίπλα του;

  Καθησυχάζει τον πατέρα της, έχει βρει μια καλή δουλειά.

  Ο πρώην της την καταδιώκει. Του το ξεκαθαρίζει, έχουν τελειώσει. Προθυμοποιείται να την πάει στην καινούρια της δουλειά. Αυτή μετά από κάποιους δισταγμούς δέχεται. Όχι, μην επιμένει, έχουν τελειώσει. Αυτός, όταν περνάνε πάνω από μια γέφυρα, στρίβει το τιμόνι και πέφτουν στο ποτάμι.

  Πρώτα βγαίνει αυτή. Ξέπνοη. Πέφτει μπρούμητα στην ακτή. Μετά αυτός. Αυτή σηκώνεται. Κάπου στην όχθη είναι οι δυο τσάντες της. Τις μαζεύει και φεύγει.

  Μα πώς γίνεται, αφού είδαμε το αμάξι να βουλιάζει χωρίς αυτοί να έχουν προλάβει να απεγκλωβιστούν. Και πώς διάβολο σώθηκαν οι δυο τσάντες και βρέθηκαν στην όχθη;

  Θα μπλέξει με κάποιον απατεώνα που κλέβει σε αγοραπωλησίες χρεοκοπημένων εταιριών. Θα τα φτιάξει μαζί του. Θα φύγει μαζί του, όταν αυτός αποκαλυφθεί.

  Αυτό ήταν όλο;

  Όχι.

  Μέσα στο αμάξι του, στο τέλος της ταινίας, ξαναζεί τη σκηνή που έπεσαν στο ποτάμι. Όμως δεν σώθηκαν. Ο γερανός ανασύρει το αυτοκίνητο. Τους βγάζουν νεκρούς και τους ξαπλώνουν δίπλα δίπλα.

  Ήταν μήπως αυτός ένας σαρκασμός του Petzold για τις αφηγηματικές συμβάσεις του κινηματογράφου, που συχνά ξεπερνάνε κατάφορα τα όρια της αληθοφάνειας;

  Θα δω το «Καρναβάλι των ψυχών» (1961), ταινία της οποίας είναι ριμέηκ, για να δω τι γίνεται σ’ αυτήν.

  Εξαιρετική η ερμηνεία της Nina Hoss που κέρδισε την Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου.

  Είδαμε και το «Καρναβάλι των ψυχών» και ξεκαθαρίστηκε το ζήτημα. Η Γέλα είναι νεκρή, και κατά κάποιο τρόπο «υλοποιήθηκε» σαν ζωντανός άνθρωπος. Και ενώ στο «Καρναβάλι των νεκρών» επιστρέφει στους νεκρούς, εδώ δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Επίσης η σκηνή που το αμάξι πέφτει στο ποτάμι βρίσκεται στην αρχή της ταινίας.  

  Παλαβό τέλος μιας συναρπαστικής ταινίας.

  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία του «Φαντάσματα». 

 

 

No comments: