Book review, movie criticism

Thursday, March 17, 2022

Mahamat-Saleh Haroun, Δεσμοί γυναικών (Lingui, the sacred bonds, 2021)

Mahamat-Saleh Haroun, Δεσμοί γυναικών (Lingui, the sacred bonds, 2021)

 


  Ο μαύρος αφρικανικός κινηματογράφος είναι αγνοημένος, και γι’ αυτό μια εποχή έβλεπα μετά μανίας αφρικανικές ταινίες. Έχω δει πακέτο κορυφαίους αφρικανούς σκηνοθέτες όπως ο Σουλεϊμάν Σισέ, Ιντρίσα Ουεντράογκο, Γκαστόν Καμπορέ, Αμπντεραχμάνε Σισάκο, Τζιμπρίλ Ντιόπ Μαμπέτι, λέω τώρα αυτούς που μου ήλθαν στο μυαλό. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και ο Mahamat-Saleh Haroun, του οποίου είδα σχεδόν όλες τις ταινίες.

  Δεν είναι μόνο γυναίκες σκηνοθέτιδες που καταπιάνονται με το γυναικείο ζήτημα (τη μεθεπόμενη Πέμπτη θα προβληθεί η ταινία «Η βασίλισσα της κυψέλης», της κοσοβάρας σκηνοθέτιδας Blerta Basholli που καταπιάνεται με αυτό το θέμα) αλλά και άντρες. Ο Μαχάματ Σαλέ Χαρούν στην ταινία του «Δεσμοί γυναικών» καταπιάνεται με προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν γυναίκες σε μια συντηρητική, και μάλιστα ισλαμική, κοινωνία.

  Δυο είναι οι κεντρικοί χαρακτήρες της ταινίας, η Αμίνα και η κόρη της η Μαρία (αγαπητά ονόματα και τα δυο). Η Αμίνα είναι ανύπαντρη μητέρα και έχει να αντιμετωπίσει την περιφρόνηση της κοινωνίας. Η οικογένειά της την έδιωξε όταν έμαθε ότι είναι έγκυος. Όμως και η κόρη της είναι έγκυος. Τι πρέπει να γίνει; Την έκτρωση δεν την καταδικάζει μόνο η θρησκεία αλλά και ο νόμος. Βέβαια μια έκτρωση μπορεί να γίνει, όμως καθώς είναι παράνομη και αυτός που την κάνει κινδυνεύει αν ανακαλυφθεί να τιμωρηθεί με πενταετή φυλάκιση, στοιχίζει πολύ ακριβά.

  Και ποιος είναι ο υπεύθυνος για την εγκυμοσύνη της; Μήπως κάποιος τον οποίο αγαπούσε τρελά, όπως η μητέρα της, και μετά την παράτησε;

  Είναι κάτι πολύ χειρότερο.

  Θίγει και άλλα θέματα στην ταινία του ο Χαρούν, όπως τον επεμβατικό ρόλο της θρησκείας και προπαντός το θέμα της κλειτοριδεκτομής. Αλλά και γι’ αυτό βρίσκονται λύσεις, κάτι που δεν ξέραμε.

  Παρεμπιπτόντως, η κλειτοριδεκτομή είναι το κεντρικό θέμα της ταινίας του Ουσμάν Σεμπένε (τον είχα ξεχάσει αυτόν), Moolaadé (2004).

  Πολύ μου άρεσε αυτή η ταινία, πιστεύω ότι θα αρέσει και σε όσους θα πάνε να τη δούνε. 

 

No comments: