Book review, movie criticism

Wednesday, March 25, 2020

Abderrahmane Sissako, Tiya’s dream, segment of “8” (2008)


Abderrahmane Sissako, Tiya’s dream, segment of “8” (2008)


  Το θέμα της ταινίας είναι ο πρώτος στόχος των «Αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας». Φυσικά ένας αφρικανός σκηνοθέτης είναι ο πιο κατάλληλος για να αναπτύξει αυτό το θέμα, μια και η μαύρη Αφρική μαστίζεται από την πείνα και τη φτώχεια. 24.000 άτομα πεθαίνουν καθημερινά από πείνα, διαβάζουμε στα γράμματα τέλους. Ανατριχιαστικό νούμερο, τα ημερήσια θύματα του κορωναϊού δεν είναι τόσα.
  Η Τίγια πρέπει να τελειώσει το φόρεμα που άφησε ατέλειωτο, της λέει ο άρρωστος πατέρας της που είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι, ο πελάτης θα έλθει να το πάρει. Κάθεται στη ραπτομηχανή. Μόλις τελειώνει αρπάζει την τσάντα της και φεύγει τρέχοντας για το σχολείο. Φτάνει καθυστερημένα, όπως χθες και προχθές. -Πες μου τον πρώτο στόχο της χιλιετίας, τη ρωτάει ο δάσκαλος. Απαντάει χαμηλόφωνα, δεν ακούμε. –Μίλα πιο δυνατά, της λέει ο δάσκαλος. -Να εξαλείψει την πείνα και τη φτώχεια. -Και γιατί δεν το λες δυνατά; -Γιατί δεν το πιστεύω.
  Έχουμε δει άλλα πέντε έργα του Αμπντεραχμάνε Σισάκο, με πιο συγκλονιστικό το «Τιμπουκτού», που αναφέρεται σε ένα δυτικοαφρικανικό ISIS, το οποίο ευτυχώς γρήγορα εκδιώχθηκε.   
  Έχουμε δει άλλες πέντε ταινίες του μαυριτανού Abderrahmane Sissako   
 Το «Όνειρο της Τίγιας» μπορείτε να το δείτε στο youtube.

No comments: