Book review, movie criticism

Friday, March 27, 2020

Κορωναϊός

Αποφάσισα να αναρτήσω και εδώ ό,τι ανάρτησα στο facebook για τον κορωναϊό, γιατί το facebook δεν παίρνει τους συνδέσμους.


Κορωναϊός

  Μ’ αυτά που λέει ο Τραμπ για τον κινέζικο ιό, θα αρχίσω κι εγώ να πιστεύω τη θεωρία συνομωσίας ότι τον έφτιαξαν οι αμερικάνοι και τον έστειλαν στους κινέζους για να τους καταστρέψουν την οικονομία αλλά τους ήλθε μπούμερανγκ.
 
  Απόψε είδα όνειρο ότι έχω τον κωροναϊό. Και μην τολμήσει κανείς να το εξηγήσει.

  Μήπως ξέρετε κανένα καλό αντιιικό για τον coronavirus;

  Κορωνοϊός-κορωναϊός, κορονοϊός-κοροναϊός, κορωνοϊός-κορωναϊός… Αν είχα μια γλάστρα με μαργαρίτες θα έκοβα μία και θα το έκανα όπως το μ’ αγαπά-δε μ’ αγαπά.

  5.000 στο Κάρντιφ και 20.000 στο Μάντσεστερ στις δυο συναυλίες των Stereophonics, ενώ η Αγγλία θρηνούσε ήδη πάρα πολλούς νεκρούς. Britannia rules the waves. Η αλαζονεία. 

  Ευτυχώς που δεν απαγορεύτηκαν και οι κηδείες, αλλιώς οι νεκροί θα πήγαιναν αδιάβαστοι.

  Δίσεκτος χρόνος. Κι ύστερα σου λένε, προλήψεις.

  Οδηγία την εποχή του κορωναϊού: χρησιμοποιείτε πιστωτικές κάρτες και όχι χρήματα.
  Πλησιάζει τον ζητιάνο που κάθεται στο πεζούλι με προτεταμένο το χέρι του στο οποίο κρατάει ένα κύπελο και τον ρωτάει: Έχεις POS;

  Ποιος κλέφτης τολμάει τώρα να διαρρήξει διαμέρισμα; Οι ιδιοκτήτες (όχι όλοι, κάποιοι πήγαν στα νησιά και στα εξοχικά τους) βρίσκονται μέσα. Άσε που μαζί με τα κλοπιμαία μπορεί να πάρει και τον κοροναϊό.

  Αγαπητές μου φίλες, αγαπητοί μου φίλοι,
  Ανήκω στις ομάδες υψηλού κινδύνου (πάνω από 65, με κολπική μαρμαρυγή), γι’ αυτό σας θερμοπαρακαλώ:
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ
  Αν κολλήσω τον κωλο-κοροναϊό, πιθανώς να έχετε αποτελέσει έναν από τους κρίκους της αλυσίδας που θα μου τον έχει μεταδώσει.
  Σας τηλεφιλώ
Μπάμπης Δερμιτζάκης
Υ.Γ. Αν δεν ξανακούσετε από μένα, όταν ανοίξουν πάλι οι εκκλησίες ανάψτε ένα κεράκι και για μένα.

  Μετά από ένα σωρό σχόλια στο facebook αναγκάστηκα να κάνω διευκρινίσεις:
  Αγαπητές μου φίλες, αγαπητοί μου φίλοι, σας ευχαριστώ πολύ για τα ενθαρρυντικά σας λόγια, όμως το παρεξηγήσατε. Έχω αναρτήσει κάποια χιουμοριστικά για τον κορωναϊό, και ανάμεσα σ’ αυτά ήταν και αυτό. Βέβαια το χιούμορ είναι black, όμως ήθελα κι εγώ, με το δικό μου τρόπο, να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι να μένουμε σπίτι. Όπως και να έχει, σας ευχαριστώ.

  Όνειρο

  Είδα όνειρο πριν λίγο στη σιέστα μου ότι ήμουν στο χωριό μου. Ξεπρόβαινα από τη μεσοχωριά για την πλατεία, όταν είδα δυο αστυνομικούς. Ο ένας μου έκανε νόημα να πλησιάσω. Θυμήθηκα ότι είχα ξεχάσει να κρατάω μαζί μου βεβαίωση εξόδου. Τι να κάνω; Ό,τι θα κάνατε και σεις: το έβαλα στα πόδια. Έτρεξα απνευστί, κτύπησα την πόρτα της θείας μου της Ελένης, την άνοιξε, χώθηκα μέσα και της είπα «Κλείσε τη γρήγορα».
  Με κυνήγησε ο αστυνομικός; Δεν ξέρω, μετά ξύπνησα.
  Αν δεν πάω από τον κορωναϊό θα πάω από έμφραγμα στον ύπνο μου.

  Μια ακόμη έκκληση
  Μείνετε σπίτι σας για να μην διασπαρεί ο ιός. Αν φτάσουμε στην κατάσταση της Ισπανίας, αν αρρωστήσω, καθώς είμαι πάνω από 65 χρονών, θα μου κάνουν αναισθητική ένεση για να φύγω ανώδυνα, ώστε να υπάρχουν αρκετοί αναπνευστήρες για τους νεότερους.

  Το σκέφτηκα χθες βράδυ: Αλήθεια, έχει υπάρξει καμιά προφητεία για τον κορωναϊό; Ο πατήρ Παΐσιος έχει πει τίποτα; Μήπως υπάρχει καμιά αναφορά στην Αποκάλυψη του Ιωάννη;
  Και πριν προλάβω να το γράψω, διαβάζω στο in.gr σήμερα (26-3-2020) ότι πράγματι υπήρξαν δυο προφητείες, η μια από το medium Sylvia Browne στο βιβλίο της «End of days» (2008)  και η άλλη από τον Dean Koontz στο βιβλίο του «The eyes of darkness» (1981).

  Τελικά ο Τραμπ είναι αρκετά… να μη πω…λέγοντας ότι θα αναστείλει τα περιοριστικά μέτρα σε τρεις βδομάδες και ότι προτιμά να θυσιαστούν κάποια άτομα παρά να βουλιάξει η οικονομία. Δεν καταλαβαίνει ο νήπιος (ανόητος στα αρχαία ελληνικά) ότι με κάθε παραπάνω νεκρό βουλιάζει όλο και περισσότερο η οικονομία, και αν κάνει αυτά που λέει η κρίση του 1929-1933 θα ωχριά μπροστά στην καινούρια που τον περιμένει. Πάντως ο Jair Bolsonaro, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, είναι ακόμη πιο νήπιος, που λέει ότι «η κρίση του κοροναϊού είναι ένα τέχνασμα για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης» και «χαρακτήρισε ως «υστερία» τα μέτρα των άλλων κρατών απέναντι στην πανδημία και μάλιστα είχε κάνει ολόκληρες συναντήσεις με τους οπαδούς του στις οποίες εκφωνούσε λόγο παρά τις εναντιώσεις των ιατρικών συμβούλων ότι δεν πρέπει να γίνονται μαζώξεις» (in.gr).   
   Η επιβεβαίωση για τη μ@λ@κί@ του Τραμπ, συμπληρώνω, ήλθε μερικές μέρες μετά.
  Παρεμπιπτόντως, οι θεωρίες συνομωσίας για τον κορωναϊό δεν είναι λίγες, τις παραθέτει το in.gr

  Αυτή η πανδημία με τον κορωναϊό με έχει συμφιλιώσει περισσότερο με την ιδέα του θανάτου. Όμως να πάρει ο διάβολος, δεν είμαι ακόμη «σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος» να αποχαιρετήσω τα εγκόσμια.
  (Και μην αρχίσετε πάλι τα παρηγορητικά σχόλια, την ανάρτηση την έκανα για το διακείμενο).

  (Την ιδέα μου την έδωσε νομίζω κάποιο τουί)
Άγιε Γιώργη, αφέντη μου, κι αφέντη καβαλάρη
που ’σαι ζωσμένος το σπαθί και τ’ αργυρό σκουτάρι,
αυτό τον κορωναϊό τρέξε να τον σκοτώσεις
γιατί την ανθρωπότητα έτσι θα τηνε σώσεις.
Και σίγουρα ογλήγορα στην εκκλησιά σου πάλι
ο Τσιώρας πάντα πρόθυμος θα έλθει για να ψάλλει
ύμνους ευχαριστήριους στην αγιότητά σου,
κεριά, καντήλια, μερτζουβί, θα καίνε στ’ όνομά σου
Μα κάνε λίγο γρήγορα, γιατί αλλιώς φοβούμαι
πως όλο περισσότερα θύματα θα θρηνούμε.
(Έρη μου, εσύ που έχεις ποιητικά γονίδια θα μπορούσες να το τελειώσεις καλύτερα. Σου το κοινοποιώ).

  Εδώ και τέσσερα χρόνια ψήνω ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή. Χθες που πήρα τηλέφωνο για χρόνια πολλά τη φίλη μου τη Λίτσα, μου είπε ότι πριν λίγες μέρες αγόρασαν κι αυτοί αρτοπαρασκευαστή. Δεν είναι να πηγαίνεις κάθε μέρα, έστω κάθε δυο, στο φούρνο για ψωμί.


  Έχω χάσει δυο κιλά από τότε που έβαλα τον εαυτό μου σε καραντίνα.
  Όχι, δεν είναι πρωταπριλιάτικο, αλήθεια σας λέω. Με ποιο τρόπο θα μου πείτε; Σταμάτησα το παραμπούκισμα, για να με φτάσουν τα τρόφιμα μέχρι το τέλος της πολιορκίας του κορωναϊού.
  Αλήθεια, εσείς;

  Τέρμα ο κορωναϊός. Κανένας καινούριος νεκρός μέχρι τώρα σήμερα, και προπαντός κανένας νέος ασθενής.
  Χα, χα, θα πείτε, πρωταπριλιάτικο.
  Καθόλου δεν το χάψατε, όλοι ξέρετε ότι είναι σήμερα πρώτη Απριλίου.
  Χα, χα, θα πω. Δηλαδή, αν δεν ήταν πρώτη Απριλίου, θα πιστεύατε στο θαύμα.

  Επιβλήθηκε 50.000 ευρώ πρόστιμο σε εταιρεία αντισηπτικών.
  Είπα κι εγώ, πώς διάβολο πήρα το αντισηπτικό από το φαρμακείο κάπου δώδεκα ευρώ ενώ ο γιος μου το παράγγειλε από το skroutz με τέσσερα ευρώ. Οι τιμές του skroutz το πολύ να είναι 40% χαμηλότερες από του φαρμακείου.   
 

No comments: