Book review, movie criticism

Tuesday, March 24, 2020

Wim Wenders, Μην ξαναγυρίσεις (Don’t come knocking, 2005)


Wim Wenders, Μην ξαναγυρίσεις (Don’t come knocking, 2005)


  Έχω υπόψη μου και άλλες ανάλογες ιστορίες: η διασημότητα παρατάει τη θαυμάστρια αφού την αφήσει έγκυο.
  Ο Howard (στο ρόλο του ο Σαμ Σέπαρντ, που συνυπογράφει και το σενάριο με τον σκηνοθέτη) είναι ένας μεσήλικας ηθοποιός. Αφού χόρτασε γυναίκες, διασκεδάσεις, ναρκωτικά κ.λπ. στη ζωή του βρίσκεται τώρα μπροστά σε μια υπαρξιακή κρίση. Παρατάει τα γυρίσματα, με αποτέλεσμα παραγωγός και σκηνοθέτης να τον ψάχνουν αγωνιωδώς. Θα καταφύγει στη μητέρα του, που είχε να επικοινωνήσει μαζί της τριάντα χρόνια.
  Θα του πει για τον γιο του, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε. Θα πάει στην πόλη που μένει η μητέρα του να τον βρει. Μα τι εξαιρετική ηθοποιός η Τζέσικα Λανγκ στο ρόλο της μητέρας!!!
  Η επαφή με το γιο του είναι γεμάτη ένταση, πράγμα βέβαια που δεν εκπλήσσει. Ο ίδιος φαίνεται να το υπομένει στωικά. Όμως κάνει και την εμφάνισή της μια κοπέλα, η οποία τον παρακολουθεί. Καταλαβαίνει, κάπου αλλού θα την έσπειρε κι αυτήν.
  Η κοπέλα έχει την εντελώς αντίθετη στάση από το γιο του, τον θέλει τον πατέρα της. Κάποια στιγμή θα τους δούμε αγκαλιασμένους.
  Τον βρίσκει ο σταλμένος από τον παραγωγό και τον φέρνει πίσω. Θα γυρίσει τη σκηνή του φιλήματος, που η ηθοποιός δεν ήθελε να την κάνει με άλλο, μόνο με αυτόν. Στο τέλος θα δούμε το δυο αδέλφια με τη φίλη του αγοριού να ταξιδεύουν μαζί με ένα αμάξι. Όσο για τον Howard, τελειώνοντας τα γυρίσματα παίρνει το άλογό του (ο ρόλος του είναι ο ρόλος ενός καουμπόι) και απομακρύνεται.
  Θα πάει να βρει τα παιδιά του;
  Έτσι θέλουμε να πιστεύουμε.
  Είπα ότι ξέρω ανάλογες περιπτώσεις. Δυο τις οποίες ξέρω όμως ήταν το ακριβώς αντίθετο: τα παιδιά ήθελαν να γνωρίσουν τον πατέρα, ο πατέρας όμως όχι. Οι χωριανοί μου ξέρουν τη μία.
  Δεν μου αρέσουν οι ταινίες με αρνητικούς ήρωες, και ο Howard μου ήταν ιδιαίτερα αντιπαθής. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μου άρεσε ιδιαίτερα αυτή η τόσο καλογυρισμένη ταινία.
  Η προηγούμενη ταινία του Wenders ήταν η «Land of plenty», την οποία είδαμε πριν ενάμισι χρόνο. Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την προ-προηγούμενη ταινία του, «The soul of a man».

No comments: