Book review, movie criticism

Friday, March 6, 2020

Wim Wenders, Buena Vista Social Club (1999)




  Από το επόμενο ντοκιμαντέρ του Βέντερς «Willie Nelson at the Τeatro» βρήκαμε μόνο ένα βίντεο κλιπ στο youtube. Μπορείτε να το δείτε για να πάρετε μια ιδέα. Όμως βρήκαμε το «Buena vista social club», ένα ντοκιμαντέρ για κουβανέζους μουσικούς. Και γι’ αυτό μπορείτε να βρείτε διάφορα βίντεο κλιπ στο youtube.  
  Ο Ry Cooder, φίλος του Βέντερς, τον πήρε μαζί του και πήγαν στην Κούβα όπου μάζεψε μουσικούς οι οποίοι είχαν πάψει να παίζουν εδώ και χρόνια. Τους εμψύχωσε, άρχισαν τις πρόβες, έβγαλαν ένα άλμπουμ (ο τίτλος του ντοκιμαντέρ) και έπαιξαν ζωντανά στην Ολλανδία και στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι.
  Στο ντοκιμαντέρ εναλλάσσονται συζητήσεις με τους μουσικούς με μουσικές εκτελέσεις και περιδιάβαση στους δρόμους του Santiago.
  Θυμήθηκα μια ανάλογη περίπτωση.
  Στις μαζώξεις στο σύλλογο γεραπετριτών, κάθε Τρίτη βράδυ στη Ναβαρίνου, έρχονταν και γεραπετρίτες που έπαιζαν όργανο, συνήθως λύρα ή βιολί. Άναψαν τα αίματα του Πεδουλαύτη (Γιώργη Λαποκωνσταντάκη) και άρχισε να ξαναπαίζει βιολί που το είχε παρατήσει για χρόνια. Αποτέλεσμα; Ένα cd το 1997 με παραδοσιακή μουσική ανατολικής Κρήτης, έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου. Αγαπημένο μου κομμάτι ο «Πευκιανός». 
  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για το «Τέλος της βίας».

No comments: