Book review, movie criticism

Wednesday, March 30, 2022

Christian Petzold, Jerichow (2008)

Christian Petzold, Jerichow (2008)

 


  Βλέποντας την «Ιεριχώ» (η πόλη όπου διαδραματίζεται η πλοκή) μου ήλθε η επιθυμία να δω και άλλες κινηματογραφικές μεταφορές πάνω στο μυθιστόρημα του James M. Cain, του οποίου αποτελεί μεταφορά.

  Τελικά τις είδα όλες, όχι με τη χρονολογική τους σειρά: Pierre Chenal, «Le dernier tournant» (1935), Luchino Visconti, «Ossesione» (1943), Tay Garnett, «The postman always rings twice» (1946), Μικελάντζελο Αντονιόνι, «Το χρονικό μιας αγάπης» (1950), Gyorgy Feher, «Πάθος» (1998) και U-Wei Haji Saari, «Swing high, my darling» (2004).

  Πάλι βλέπουμε το μόνιμο θέμα του Petzold, οι ήρωες που προσπαθούν για μια καλύτερη ζωή. Αυτή, πόρνη που την ερωτεύθηκε ο Αλί. Τον έλληνα του μυθιστορήματος τον κάνει τούρκο.

  Θα ερωτευθεί κι αυτή τον άντρα, έναν βετεράνο του Αφγανιστάν, που όμως η τύχη του έπαιξε άσχημα παιχνίδια, και θα καταλήξει υπάλληλος του Αλί. Αυτός δεν έχει ένα εστιατόριο, έχει μια αλυσίδα από εστιατόρια, τα οποία τροφοδοτεί. Ξέρει ότι τον κλέβουν, προσπαθεί να παγιδεύσει τους κλέφτες.

  Αποφασίζουν να τον βγάλουν από τη μέση. Σχεδιάζουν το θάνατό του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, όπως και στο μυθιστόρημα. Λίγο πριν το θέσουν σε εφαρμογή, ενώ βρίσκονται στο χώρο όπου θα σκηνοθετήσουν το ατύχημα, αυτός τις εξομολογείται ότι είναι άρρωστος με την καρδιά του, σε δυο μήνες θα πεθάνει, της αφήνει την περιουσία του. Δεν έχει νόημα να τον δολοφονήσουν τώρα. Ίσως νοιώθει και ενοχές. Λέει στον άντρα να φύγει, θα του εξηγήσει αργότερα. Αυτός δεν φεύγει, κρύβεται. Ο Αλί τον παίρνει χαμπάρι. Βλέπει τον αναπτήρα του χάμω. Καταλαβαίνει. Τους φωνάζει. Πλησιάζουν. Τους λέει να ξεκουμπιστούν από μπροστά του. Μπαίνει στο αμάξι και πέφτει στον γκρεμό. Ήταν απελπισμένος μετά την αποκάλυψη.

  Είναι η πρώτη ταινία που βλέπω να εστιάζει περισσότερο στον σύζυγο παρά στους δυο εραστές. Είναι καλός άνθρωπος, της φέρεται καλά, σε αντίθεση με ό,τι είδαμε στις άλλες ταινίες. Και ο Hilmi Sözer είναι εξαιρετικός στην ερμηνεία του.

  Η «Ιεριχώ» είναι η ταινία μου άρεσε περισσότερο από όλες τις κινηματογραφικές μεταφορές που έχω δει μέχρι τώρα.

  Θυμίζουμε ότι τον Petzold τον βλέπω πακέτο.

  Η προηγούμενη ταινία του που είδαμε ήταν η «Γιέλλα».   

 

No comments: