Book review, movie criticism

Tuesday, February 14, 2023

Houman Seyyedi, Thirteen (2014)

Houman Seyyedi, Thirteen (2014)

 


  Εν όψει της προβολής την ερχόμενη Πέμπτη της ταινίας του «World war III»

  Ο δεκατριάχρονος Bemani έχει να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα. Το πρώτο: ο χωρισμός των γονιών του. Το δικαστήριο θα αποφασίσει με ποιον γονιό θα μείνει τελικά, όμως προς το παρόν μένει με τον πατέρα του.

  Στο σχολείο αντιμετωπίζει το bullying ενός συμμαθητή του (υποδηλώνεται από τον Σεγιεντί, δεν δείχνεται με τον σκληρό ρεαλισμό που θα το έδειχνε μια δυτική ταινία). Θα βρει προστασία από μια κοπέλα.

  Η οποία όμως είναι στην παρέα μιας ομάδας μικροεγκληματιών. Είναι το κορίτσι ενός απ’ αυτούς.

  Ο μικρός Bemani την ερωτεύεται. Είναι συγκινητικός ο έρωτάς του, η αντίδρασή της, η εκδίκησή του, που θα έχει καταλυτικές συνέπειες.

  Οδηγεί σ’ αυτήν έναν dealer που την καταζητεί. Του έκλεψε ένα κιλό ναρκωτικά. Αστείο ποσό, θα το πληρώσουν οι φίλοι της. Όμως ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια. Σε μια έκρηξη  οργής η κοπέλα τον μαχαιρώνει. Ο μικρός που τον είχε οδηγήσει σ’ αυτήν τον κλωτσάει ενώ είναι πεσμένος στο έδαφος, αιμόφυρτος.

  Το αποτέλεσμα θα είναι να βρεθεί κρατούμενος, υπόδικος, μέχρι να συλληφθεί κάποια στιγμή η κοπέλα και να πει την αλήθεια.

  Οι γονείς είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν στο εξής, όσο είναι δυνατόν, το γιο τους από τις κακοτοπιές.

  Όπως και στην προηγούμενη ταινία, κεντρικά πρόσωπα είναι μικροεγκληματίες. Συγκινητικός ο έρωτας του Bemani για τη μεγαλύτερή του κοπέλα. Τα προβλήματα που δημιουργεί στο παιδί ο χωρισμός των γονιών, αλλά και η αγωνία τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι το κεντρικό θέμα της ταινίας.

  Που όμως, παρά τη μεγαλύτερη βαθμολογία της στο IMDb (6,2) εμένα μου άρεσε λιγότερο από την προηγούμενη του Σεγιεντί, την «Africa».

 

No comments: