Book review, movie criticism

Thursday, January 18, 2024

Charlotte Reagan, Το αλάνι (Scrapper, 2023)

 

Charlotte Reagan, Το αλάνι (Scrapper, 2023)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  Έχω δει κάμποσες ταινίες με το δίδυμο μεγάλος άντρας/μικρό κορίτσι. Στο μυαλό μου έρχεται τώρα η «Αλίκη στις πόλεις» (1974) του Wim Wenders. Και πριν γράψω αυτές τις γραμμές μου ήλθε στο μυαλό ένα άλλο δίδυμο, Γιάννης Αγιάννης και Τιτίκα, στους Άθλιους του Βίκτωρα Ουγκώ που διάβασα πρόσφατα, αλλά δεν θα αναρτήσω πριν γράψω δυο λόγια για τις κινηματογραφικές του μεταφορές.

  Και η διαφορά: εδώ ο μεγάλος άντρας είναι πατέρας της.

  Παντρεύτηκαν μικροί με τη μητέρα της, και έτσι ο γάμος δεν μπόρεσε να στεριώσει, χώρισαν (η παροιμία «ή μικρός μικρός παντρέψου ή μικρός καλογερέψου» δεν ισχύει στην εποχή μας). Και όταν η μητέρα της πέθαινε από καρκίνο τον παρακάλεσε να την αναλάβει.

  Ζει μόνη της ενώ υποτίθεται ότι ζει με ένα θείο της. Το πώς τα καταφέρνει και ξεγελάει την κοινωνική πρόνοια είναι φοβερό, όμως δεν θα αποκαλύψω την έξυπνη επινόησή της, να πάτε να δείτε την ταινία.

  Έχει και έναν φίλο, τον Αλή. Ο πατέρας του πρέπει να είναι μουσουλμάνος, ίσως αραβικής καταγωγής κρίνοντας από τα χαρακτηριστικά του, όχι όμως και η μητέρα του, η οποία εμφανίζεται κάποια στιγμή. Έκανα τη σκέψη μήπως ήταν χωρισμένη και πλεκόταν κάποιο ειδύλλιο με τον πατέρα της  μικρής, όμως όχι, δεν την είδαμε σε άλλη σκηνή.

  Γιατί αλάνι;

  Με το φίλο της κλέβουν ποδήλατα.

  Όταν είναι ζεστό το σίδερο κολλά, θα ξαναδώ τον «Κλέφτη ποδηλάτων» του Βιτόριο ντε Σίκα για να κάνω ανάρτηση (τον είδα).

  Είδαμε και εδώ το μοτίβο, «η αρχική αντιπάθεια γίνεται συμπάθεια». Καθώς είναι γνωστό το μοτίβο, η αφηγηματική αναμονή είναι δεδομένη. Το κοριτσάκι στην αρχή δεν θέλει ούτε να τον δει, μάλιστα μηχανεύεται ένα τρόπο και τον κλείνει έξω από το σπίτι. Όμως το αγόρι την πείθει ότι δεν την συμφέρει, υπάρχει και η κοινωνική πρόνοια που θα την πάρει αν μάθει ότι ζει μόνη της.

  Θα δούμε πολλές ενδιαφέρουσες σκηνές αυτής της σχέσης, που δείχνουν την βαθμιαία μετάβαση από την αντιπάθεια στη συμπάθεια.

  Πολύ καλή ταινία, η βαθμολογία της στο IMDb είναι 7.

 

No comments: