Book review, movie criticism

Thursday, January 11, 2024

Daniel Duval, La dérobade (1979)

 

Daniel Duval, La dérobade (1979)

 

  «Η αποφυγή» είναι ο γαλλικός τίτλος, «Οι αναμνήσεις μιας πόρνης» ο αγγλικός.

  Καλύτερος μού φαίνεται, θυμίζοντάς μου τις «Αναμνήσεις μιας γκέισας». Παραπέμπει άμεσα στο περιεχόμενο, πράγμα που δεν το κάνει ο γαλλικός τίτλος.

  Είναι μεταφορά του ομώνυμου αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος της Jeanne Cordelier, του πρώτου της μυθιστορήματος, που εκδόθηκε τρία χρόνια πιο πριν και γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία.  

  Το στόρι είναι γνωστό, το είδαμε πριν πέντε βδομάδες και στο «Μπουμπού», του Μάουρο Μπολονίνι: ερωτεύεται τον νταβατζή, ο οποίος την σπρώχνει στην πορνεία. Τον αγαπάει πάρα πολύ, αν δεν θέλει να τον χάσει δεν έχει άλλη επιλογή.

  Η διαφορά: το τέλος εδώ είναι happy, η Μαρί πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα και δηλώνει ότι δεν θα ασκήσει πια το επάγγελμα, να σβήσουν το όνομά της από τον κατάλογο των δηλωμένων πορνών. Στο «Μπουμπού» (Μπουμπού είναι το όνομα του νταβατζή) η Μπέρτα προσπαθεί να ξεφύγει. Ένας έρωτας είναι η σανίδα σωτηρίας. Δεν θα τα καταφέρει.

  Στην «Αποφυγή» ο έρωτας ήταν ένα όνειρο απατηλό. Ο ντροπαλός νεαρός που φαινόταν ερωτευμένος μαζί της, θέλει να της κάνει μια έκπληξη: ντύνεται τραβεστί. Αυτή ο που φύγει φύγει.

  Βλέπουμε και εδώ την προσπάθεια της πόρνης να ξεφύγει, ο νταβατζής όμως την έχει αρπάξει γερά. Παρακολουθούμε πολλές σκηνές βίας, αλλά και σκηνές από τις δυσάρεστες εκπλήξεις που επιφυλάσσουν σε μια πόρνη διεστραμμένοι πελάτες.

  Η Miou-Miou συμπρωταγωνιστούσε με τη Σοφί Μαρσώ στην ταινία «Συλλάβετέ με». Την ήξερα σαν όνομα, σίγουρα θα είχα δει ταινία της παλιά, είπα να δω αυτήν εδώ, για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο César καλύτερης ηθοποιού.    

  Πολύ καλή ερμηνεία, ήταν εξάλλου άλλες εννιά φορές υποψήφια για το ίδιο βραβείο.  

No comments: