Book review, movie criticism

Sunday, January 21, 2024

Dziga Vertov, Τρία τραγούδια για τον Λένιν (Три песни о Ленине, 1934)

 

Dziga Vertov, Τρία τραγούδια για τον Λένιν (Три песни о Ленине, 1934)

 


Μόνο για σήμερα στο Στούντιο στις 6.30, για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν

 

  Θα ξεκινήσω μεταφράζοντας τη ρώσικη βικιπαίδεια:  

  «Το τραγούδι “Το πρόσωπό μου ήταν σε μαύρη φυλακή” αναφέρεται στο πώς ο Λένιν μεταμόρφωσε την Κεντρική Ασία. Τα φεουδαρχικά και ισλαμικά κατάλοιπα εξουδετερώθηκαν, στη θέση τους ήλθε σύγχρονη εκπαίδευση, νέα τεχνική και σοσιαλιστικές σχέσεις.

  Στο δεύτερο τραγούδι “Είμαστε του Λένιν οι…” δείχνει την αντίδραση όλων των λαών της ΕΣΣΔ στο θάνατο του Λένιν. Επίκαιρα από την κηδεία του εναλλάσσονται με εικόνες από τη ζωή σε κάθε γωνιά της Ρωσίας, και δίνεται η εντύπωση ότι ο θάνατος του Λένιν σταμάτησε κάθε δραστηριότητα σε όλη τη Σοβιετική ένωση.     

  Το τρίτο τραγούδι “Στη μεγάλη πέτρινη πόλη” αναφέρεται στο πως οι λαοί της ΕΣΣΔ συνεχίζουν τον αγώνα του Λένιν, και τα τεράστια επιτεύγματα που έγιναν στη χώρα μετά το θάνατό του. Συνεντεύξεις με στελέχη της παραγωγής, πλάνα από μεγάλα κατασκευαστικά έργα, η χαρά του λαού – όλα αυτά δείχνουν ότι ο Λένιν δεν έζησε και δεν αγωνίστηκε μάταια».

  Έχω δει άλλες τρεις ταινίες του Βέρτοφ, με πρώτη την πιο γνωστή του, «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή». Από τα «Τρία τραγούδια για τον Λένιν» λείπουν αρκετά από τα χαρακτηριστικά της (θέμα της εξάλλου είναι ο Λένιν, όχι το ύφος), όμως έχει την ίδια ποιητικότητα. Την ποιητικότητα αυτή τη δημιουργεί η εναλλαγή πλάνων ασύνδετων μεταξύ τους, ή μάλλον με ελάχιστο συνδετικό ιστό το θέμα του κάθε «τραγουδιού».

  Περιττό να πω ότι μου άρεσε πάρα πολύ και αξίζει να τη δείτε.

 

No comments: