Book review, movie criticism

Sunday, June 28, 2015

Hawa Essuman, Soul boy



Hawa Essuman, Soul boy (2008)

  Πάνω στο μοτίβο των δοκιμασιών (το θυμάμαι στην Τουραντότ) ο σεναριογράφος Billy Kahora στήνει μια ιστορία όπου το παραμύθι συμπλέκεται με τον ρεαλισμό.
Ο πατέρας του Abila που έχει ένα μικρομάγαζο στην Kibera, μια φτωχογειτονιά στο Ναιρόμπι (Κένυα), έχει πέσει βαριά άρρωστος. Στο γιο του λέει ότι του πήραν την ψυχή.
Κάτι πρέπει να κάνει. Με τη βοήθεια της φίλης του Shiku βρίσκει μια περίεργη μάγισσα. Αυτή του αναθέτει επτά δοκιμασίες. Αν τις περάσει με επιτυχία, ο πατέρας του θα σωθεί.
Μια από αυτές είναι να μπει στο δέρμα ενός άλλου. Πώς μπαίνει; Ένας performer σε μια υπαίθρια σκηνή τον φωνάζει να παίξει το ρόλο ενός άντρα πάνω στη σκηνή. Το ρόλο της γυναίκας θα τον παίξει η φίλη του.
Η τελευταία δοκιμασία είναι να μη φοβηθεί το πιο τρομερό φίδι. Και ποιο είναι αυτό; Ο σιδηρόδρομος. Ξαπλώνει στις ράγες και ο συρμός περνάει από πάνω του.
Σώζει και τη ζωή ενός μικρού κοριτσιού που κόντευε να πνιγεί από κάτι που της κάθισε στο λαιμό ενώ έτρωγε. Ο πατέρας του κοριτσιού, ευγνώμων, του υπογράφει ένα τσεκ με το οποίο ξεχρεώνει τα ενοίκια ενός χρόνου που δεν είχε να πληρώσει ο πατέρας του και ο ιδιοκτήτης τον απειλούσε με έξωση.
Αφρικάνικος μαγικός ρεαλισμός, συναρπαστικός.
Να σημειώσουμε ότι η ταινία γυρίστηκε με στόχο να εκπαιδευτούν νεαροί κινηματογραφιστές. Στο κείμενο που επικολλώ υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Να πούμε επίσης ότι εποπτεύων σκηνοθέτης ήταν ο Tom Tykwer, που ήταν και συμπαραγωγός. Μπορεί να μη θυμάστε το όνομα, όμως ίσως έχετε δει την ταινία του «Τρέξε Λόλα, τρέξε».
In September 2008, the German alternative production company ONE FINE DAY FILMS teamed up with Kenyan producing partners GINGER INK to develop a film workshop in Nairobi for aspiring local movie makers. The concept of the project was to take a minimal budget, a small professional crew and a large group of young trainees to create a feature film inside Kibera, Nairobi’s biggest slum. The main aim was to integrate upcoming talents of all filmmaking categories from Nairobi in the practical work on an artistically ambitious film project, providing them with professional knowledge, career perspectives and the inspiration to continue. This film is the result of their commitment and dedication.

No comments: