Book review, movie criticism

Tuesday, June 30, 2015

Naghi Nemati, An She (Those three, 2007)



Naghi Nemati, An She (Those three, 2007)

  Οι ιρανικές ταινίες, αυτές τουλάχιστον που έχω δει, είναι στην πλειοψηφία τους κοινωνικές. Έχω δει κάποιες κωμωδίες και κάποια θρίλερ επίσης. Αυτή εδώ, η πρώτη του Νεματί, είναι περιπέτεια.
Η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων πάνω στα χιόνα είναι σκληρή. Ένας δεν αντέχει, αποφασίζει να το σκάσει. Θα βρει έναν σύντροφο στο εγχείρημά του. Θα τους ακολουθήσει και ένας τρίτος.
Εξαιρετικά τολμηρό το εγχείρημα, το χιόνι είναι πυκνό, υπάρχει δυσκολία στον προσανατολισμό. Στο δρόμο συναντούν ένα λαθρέμπορο με κάποια παιδιά που κουβαλάνε πράγματα. Λίγο αργότερα μια γυναίκα έγκυο που ο λαθρέμπορος αυτός παράτησε, επειδή φοβήθηκε όταν είδε τους στρατιώτες. Ζητάει τη βοήθειά τους. Την πορεία τη συνεχίζουν οι τέσσερίς τους. Θα τα καταφέρουν;
Η ταινία μου θύμισε μια άλλη ταινία, μια κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Τζακ Λόντον «Το κάλεσμα της άγριας φύσης».
Είχα κι εγώ μια τέτοια εμπειρία με τον συνάδελφο το Γρηγόρη το Δαφνή, σε μια εκδρομή με το σχολείο, το 61ο Λύκειο, στον Παρνασσό, κάπου το 1990. Είπαμε να περπατήσουμε στο χιόνι, πάνω στο βουνό, και να βγούμε στο δρόμο.
Το να πω ότι κινδυνέψαμε είναι λίγο. Πάντως τα καταφέραμε.
Εμείς.
Γιατί οι τέσσερις αυτοί δεν τα κατάφεραν.

No comments: