Book review, movie criticism

Wednesday, November 11, 2015

Djo Tunda Wa Munga (1971 - ) Viva Riva



Djo Tunda Wa Munga (1971 - ) Viva Riva (2010)

 Αν δεν ακούγαμε τα ονόματα Κινσάσα και Αγκόλα θα νομίζαμε ότι πρόκειται για μια αμερικανική αστυνομική ταινία στην οποία παίζουν αφροαμερικανοί. Όμως η ταινία έχει γυριστεί στο Κονγκό, και έχει αποσπάσει δυο κορυφαία αφρικανικά βραβεία.
 Ο Ρίβα δουλεύει για έναν μαφιόζο στην Αγκόλα (αυτό το μαθαίνουμε πολύ αργότερα), και του κλέβει ένα φορτίο με βενζίνη το οποίο μεταφέρει στην Κινσάσα, την πρωτεύουσα του Κονγκό. Υπάρχει φοβερή έλλειψη βενζίνης, πολλά αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα, πουλιέται πανάκριβα. Και εδώ αρχίζει η περιπέτεια: το πρώην αφεντικό του ψάχνει να τον βρει για να του πάρει το φορτίο, ενώ αυτός τα μπλέκει με την φιλενάδα ενός γκάγκστερ. Τον κυνηγούνε τώρα δυο. Στο παιχνίδι εμπλέκεται και μια αστυνομικίνα που την εκβιάζει ο αγκολέζος, καθώς και ένας παπάς. Η αστυνομικίνα αναγκάζεται, όμως κάποια στιγμή σκέφτεται ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί. Το ίδιο και ο παπάς. Εν ολίγοις, η διαφθορά πάει σύννεφο.
Βλέπουμε συναρπαστικές σκηνές δράσης, ενώ δεν ήταν δυνατόν να λείπουν και σκηνές σεξ, οι περισσότερες σε ένα κέντρο με γυναίκες. Ακόμη και λεσβιακό σεξ βλέπουμε, μιας πληροφοριοδότριας που ζητάει την αμοιβή της με την αστυνομικίνα.
Είπαμε ότι θα μπορούσε να την περάσει κανείς για αμερικάνικη ταινία, όμως διαφέρει τελικά από τις ταινίες του είδους. Δεν θα δούμε κανέναν «καλό» στην ταινία, με εξαίρεση έναν πιτσιρικά, αλλά και ούτε απόλυτα κακούς. Όλοι έχουν τα δίκια τους. Και όλοι πεθαίνουν τελικά, με μόνη εξαίρεση την Νόρα, τη φιλενάδα του γκάγκστερ με την οποία έμπλεξε ο Ρίβα. Σε μια εντυπωσιακή σκηνή στο τέλος, η πληγωμένη θανάσιμα αστυνομικίνα πυροβολεί το φορτηγό με τα βαρέλια τη βενζίνα, καθώς ο αγκολέζος ετοιμάζεται να φύγει. Το φορτηγό τυλίγεται στις φλόγες.
Διαφορετική από τις αφρικανικές ταινίες που έχω δει μέχρι τώρα, αλλά συναρπαστική.

No comments: