Book review, movie criticism

Thursday, October 5, 2017

Danny Strong, Rebel in the rye (Επαναστάτης στη σίκαλη, 2017)



Danny Strong, Rebel in the rye (Επαναστάτης στη σίκαλη, 2017)

Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Όσοι έχετε διαβάσει τον «Φύλακα στη σίκαλη» («The catcher in the rye») μπορείτε να φανταστείτε ότι ο τίτλος της ταινίας, σαν παράφραση του τίτλου του μυθιστορήματος, θα έχει να κάνει είτε με το μυθιστόρημα είτε με τον συγγραφέα του, τον J. D. Salinger.
  Σε βιβλιοκριτικές μου έχω γράψει κάμποσες φορές ότι οι (αυτο)βιογραφίες είναι ένα είδος που μου αρέσει. Το ίδιο ισχύει και για τον κινηματογράφο. Βέβαια με ενδιαφέρουν περισσότερο οι βιογραφίες ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, και δευτερευόντως βιογραφίες πολιτικών. Θυμάμαι μια βιογραφική ταινία του Zhou Enlai που είδα πριν ένα χρόνο περίπου, εξαιρετική.
  Τον «Φύλακα στη σίκαλη» τον διάβασα τέλη της δεκαετίας του ’70. Υπέροχο βιβλίο, όμως δεν θέλω να επεκταθώ σ’ αυτό γιατί, με αφορμή την ταινία, θα το ξαναδιαβάσω, και πριν αναρτήσω για αυτήν θα προσπαθήσω να προλάβω να γράψω βιβλιοκριτική και να παραθέσω τον σύνδεσμο.
  Με συγκίνησε η βιογραφία του Σάλινγκερ, που την αγνοούσα. Είδα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφηκε αυτό το αριστούργημα, τις δυσκολίες που πέρασε σαν πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας, τις πνευματικές του αναζητήσεις στον βουδισμό και στην μετέπειτα σιωπή του. Εξαιρετικές ατάκες και πολύ καλές ερμηνείες από τους νέους ηθοποιούς, και βέβαια από τον Kevin Spacey, σαν πάτρωνα του νεαρού Σάλινγκερ.
  Πολύ καλή ταινία, αξίζει να τη δείτε. Όσο για εσάς που γράφετε ή φιλοδοξείτε να γράψετε, ΠΡΕΠΕΙ οπωσδήποτε να τη δείτε.
  Και βέβαια την ταινία του Shane Salerno "Salinger" (2013), που όμως είναι ντοκιμαντέρ, με συνεντεύξεις, φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, που δίνει αρκετές πληροφορίες οι οποίες δεν περιέχονται στην ταινία του Danny Strong.

No comments: