Book review, movie criticism

Monday, May 21, 2018

Coralie Fargeat, Revenge (2017)


Coralie Fargeat, Revenge (2017)


  Εξακολουθεί να παίζεται στους κινηματογράφους.
  Μου αρέσουν οι ταινίες εκδίκησης και έτσι είπα να δω και το «Revenge».
  Ένας πλούσιος, παντρεμένος, είναι με την γκόμενα στην πολυτελή του βίλλα στη μέση της ερήμου. Τους βλέπουμε μαζί. Έχει κανονίσει να έλθει να την πάρει ένα ελικόπτερο. Την επομένη πρόκειται να φιλοξενήσει δυο φίλους του με τους οποίους θα πάνε κυνήγι. Αυτοί όμως έρχονται πιο πρώτα, πριν φύγει η κοπέλα. Ο φίλος της πηγαίνει κάπου στην πόλη, και ο ένας από τους δυο τη βιάζει. Ο φίλος της επιστρέφοντας κοιτάζει να την παρηγορήσει, γράφει μια επιταγή με ένα μεγάλο ποσό για να φύγει και να πάει στον Καναδά όπου έχει κανονίσει να της βρει δουλειά. Αυτή όμως το βάζει στα πόδια. Την καταδιώκουν. Θα αποκλειστεί στον γκρεμό.
  Ο φίλος της, φοβούμενος μήπως τον εκβιάσει, της δίνει μια σπρωξιά και πέφτει στο γκρεμό. Όμως δεν θα σκοτωθεί. Βαριά τραυματισμένη θα καταφέρει να συρθεί κάτω από τους βράχους. Την επομένη θα πάνε να περιμαζέψουν το πτώμα της. Καθώς δεν το βρίσκουν, καταλαβαίνουν ότι είναι ζωντανή. Πρέπει να τη βρουν οπωσδήποτε.
  Και αρχίζει η καταδίωξη. Το τέλος το μαντεύετε, το λέει ο τίτλος.
  Action, thriller, χαρακτηρίζει την ταινία το IMDb, όμως η βικιπαίδεια, όπως είδα μετά, τη χαρακτηρίζει action, horror.
  Τα horror δεν μου αρέσουν καθόλου, και η ταινία αυτή ήταν πολύ αιματοβαμμένη. Σε κάποιες σκηνές απέφυγα να κοιτάζω την οθόνη. Όμως ήταν καλή ταινία, και με μια σκηνοθετική πρωτοτυπία: εν είδει ιντερμέτζου για ενδυνάμωση του σασπένς ο κάμερα μαν κάνει γκρο πλαν στο μικρόκοσμο (ένα φαγωμένο μήλο, μυρμήγκια, κ.ά.).
  Η ταινία βέβαια έχει σαν στόχο να συναρπάσει τον θεατή με το αδιάλειπτο σασπένς, να του ανεβάσει την αδρεναλίνη, όμως εγώ θα κάνω μια υπερερμηνεία: στην ταινία υπάρχουν ηθικά διδάγματα. Παντρεμένοι, μην ξενοπηδάτε, γιατί αν σας τύχει κάτι, τα θέλει ο κ¤λ¤ς σας. Κορίτσια, μην μπλέκεται με παντρεμένους, γιατί αν σας τύχει κάτι, τα θέλει ο κ¤λ¤ς σας.    


No comments: