Book review, movie criticism

Thursday, May 31, 2018

Michael Apted, Unlocked (συνομωσία, 2017)


Michael Apted, Unlocked (συνομωσία, 2017)


  Ο ελληνικός τίτλος δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλος. Το θέμα της ταινίας είναι τέτοιο που αν η πλοκή στηριζόταν σε πραγματικό γεγονός θα μιλάγαμε για θεωρία συνομωσίας, σαν αυτή που υποστηρίζεται από κάποιους σε σχέση με τους δίδυμους πύργους. Οι αμερικανοί ήξεραν για την επίθεση, αλλά προτίμησαν να θυσιάσουν αθώους πολίτες προκειμένου να έχουν τη συναίνεση της κοινής γνώμης για την εισβολή στο Αφγανιστάν και στη θέσπιση πιο σκληρών αντιτρομοκρατικών νόμων.
  Εδώ θα παίξουν πιο ενεργό ρόλο. Θα μπλοκάρουν την ακύρωση της εντολής για μια βιολογική επίθεση ισλαμιστών σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στο Γουέμπλεϊ τον οποίο θα παρακολουθούν πολλοί αμερικανοί, που στη συνέχεια θα μεταφέρουν τον ιό στην πατρίδα τους. Βέβαια, αν κατάλαβα καλά, ένας παρανοϊκός πράκτοράς τους σκαρφίστηκε την πλεκτάνη αυτή, στην οποία μπλέχτηκε η πράκτορας. Μάλιστα ήταν ο υπεύθυνος που δεν αποκαλύφθηκε έγκαιρα μια άλλη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι που στοίχισε πολλές ανθρώπινες ζωές.
  Η πλοκή είναι πολύ περίπλοκη για να την αφηγηθούμε εδώ. Οι περίεργοι μπορούν να κοιτάξουν την βικιπαίδεια, που κάνει μόνιμα σπόιλερ. Εγώ να πω μόνο ότι οι σκηνές δράσεις και οι συνεχείς ανατροπές κρατούν συνεχώς ανεβασμένη την αδρεναλίνη. Να το σημειώσω και αυτό, η Noomi Rapace με εντυπωσίασε. Ούτε που θυμόμουνα ότι την είχα δει τον περασμένο Σεπτέμβρη στο «What happened to Monday».
   


No comments: