Book review, movie criticism

Sunday, February 16, 2020

Vincente Minnelli, Η ζωή ενός ανθρώπου (Lust for life, 1956)


Vincente Minnelli, Η ζωή ενός ανθρώπου (Lust for life, 1956)


  Δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για να προβληθεί η ταινία το προηγούμενο Σάββατο στο Σχολείο του Σινεμά στο αφιέρωμα για τον πρόσφατα αποβιώσαντα Κερκ Ντάγκλας και έτσι προβλήθηκε χθες βράδυ.
  Η ταινία είναι μεταφορά του ομώνυμου βιογραφικού μυθιστορήματος του Ίρβιν Στόουν. Το διάβασα, θυμάμαι, μαθητής. Πολλές φορές κοίταζα επί ώρα το εξώφυλλο με τη βασανισμένη όψη του ανθρώπου με το κομμένο αυτί, γεμάτος συγκίνηση. Χάρη στον Βαν Γκονγκ έκανα τη γνωριμία μου με τη ζωγραφική, έχω γράψει σχετικά σε ένα από τα «Αυτοβιογραφικά αποσπάσματά» μου.  
  Δεν υπάρχει λόγος να γράψω εδώ για την πλοκή, οι περισσότεροι ξέρετε κάποια πράγματα για τον Βαν Γκογκ, σίγουρα το ότι αυτοκτόνησε, γι’ αυτό το λόγο θα περιοριστώ να παραθέσω τον σύνδεσμο της βικιπαίδειας που αναφέρεται στη ζωή του.
  Έχουν γυριστεί αρκετές ταινίες για τον Βαν Γκογκ, οι δυο τελευταίες εντελώς πρόσφατα: «Loving Vincent», ταινία του 2017, και «Στην πύλη της αιωνιότητας», ταινία του 2018. Και οι δυο αναφέρονται στο ενδεχόμενο ο Βαν Γκογκ να μην αυτοκτόνησε αλλά να πυροβολήθηκε, σύμφωνα με κάποια έρευνα που έγινε τελευταία.
  Εγώ δεν συμπαθώ τις θεωρίες συνομωσίας, τις θεωρώ υπερβολικές, έχω γράψει αλλού σχετικά, έτσι προτιμώ τις πιο αληθοφανείς εκδοχές. Ο Βαν Γκογκ υπέφερε όχι μόνο από μοναξιά αλλά και κρίσεις. Σε μια τέτοια κρίση έκοψε το αυτί του. Τι πιο φυσικό λοιπόν να αυτοκτονήσει;
  Η επόμενη θεωρία συνομωσίας ξέρω ποια θα είναι.
  Ο Τεντ Χιουζ, ο άνδρας της Σίλβιας Πλαθ, για να την ξεφορτωθεί, μια μέρα που πήγαν βόλτα στη θάλασσα την παρέσυρε όπως ήταν με τα ρούχα μέσα στο νερό και την έπνιξε. Μετά έχωσε μέσα στις τσέπες του φουστανιού της ένα σωρό πέτρες για να φανεί ως αυτοκτονίας.
  Θεωρία συνομωσίας για τον θάνατο του Καρυωτάκη, δεν μου έρχεται κάτι στο μυαλό.
  Μα τι φοβερός ηθοποιός αυτός ο Κερκ Ντάγκλας!!! Αν έχει πάει κάπου, εύχομαι να είναι καλά.
 
 

No comments: